5.52 Las Cruces -Buenavista del Norte (TF-42)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Fraaie kustwandeling. Classificatie ‘zwaar’ vanwege ca. 800 meter over keien langs de zee. Bijna een uur over gedaan. Aan het eind spekglad. Stapvoets gaan en gebruik maken van de wandelstokken.
Als vertrokken wordt vanaf La Caleta de Interian is de tijdsduur van de wandeling ca. 1 uur minder en middelzwaar. Dit alternatief voor degenen die niet over de glibberstenen willen en/of kunnen lopen. De Avenida Dauta, bij de bushalte, komt uit op de wandeling vanaf Las Cruces.
Vertrekpunt is de bushalte Las Cruces  aan de TF-42 waar ook beperkte parkeerruimte is. Aan het eind van de Calle de Magalllanes zijn meer parkeerplaatsen.

Gaan richting de kust en maken een uitstapje naar waypoint 5.52.1. Kunnen dan direct genieten van de woeste kust. Gaan langs een flinke parkeerplaats en komen op een onverhard pad en vrij snel daarna komen de keien. In het begin valt het mee. Bij waypoint 5.52 doodloper (na ca. 200 meter; iets verder dan de kaart aangeeft) gaan we omhoog om op een goed pad te komen maar helaas aan het eind is dichtgemetseld. Door de gaten in het metselwerk zien we een vervallen ‘boulevard’!
Keren terug en vervolgen onze weg over de keien. Daar waar nog schaduw is, worden de keien steeds gladder. Met de wandelstokken en stap voor stap is het te doen. Zien dan links een trap waarmee we weer op het pad komen. Op dat punt is het ook afgesloten. Hebben het idee dat de afsluiting een gevolg is van erosie van de kust en dat het niet verantwoord was het pad open te houden.

Bij waypoint Caseto del Telégrafo staat een info-paneel over het 1e telegraafkantoor van Tenerife in 1883. In de directe nabijheid staat nog een toren van een suikerfabriek omdat in deze omgeving veel suikerrietplantages zijn geweest.
Het tracé langs de kust is goed begaanbaar. Maar bij de tussenstukken (paden) is oplettendheid belangrijk. Voordat je het weet ben je op een ander pad! De witte stippen zijn een goede (extra) wegwijzer. Bij waypoint 5.52 LastigPunt Rotsen moet even flink geklommen worden!
Langs de kust is een aantal (nieuwe) info-panelen geplaatst. Meestal op extra mooie punten. Aan het eind van de kustwandeling komen we op een plaats waar auto’s geparkeerd kunnen worden. O.i. de enige plek voorbij Faro de Buenavista  die met de TF-42 verbonden is. Reden is dat een groot gebied feitelijk is afgesloten door plantages. Nog even en dan zijn weer bij het busstation.
Inclusief lunchpauze hebben we vijf uur gewandeld en met de bus waren we in een kwartier bij ons beginpunt!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Las Cruces (TF-42)
Lengte:
13.9 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
300 meter dalen en bijna 400 meter stijgen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen; wandelstokken ‘vereist’, grote stapzekerheid voor gedeelte over de keien langs de zee.
Geldt niet bij vertrek vanaf La Caleta de Interian. Vanaf La Caleta is de wandeling 1.5 km minder ofwel ca. 12.4 km. Dit vertrekpunt raden wij zéker aan als door vloed te weinig ruimte is om over (droge) stenen te lopen.

Gewandeld:
24/02/2023
Verbindingen:

Las Cruces (TF-42)
Bus: waypoint Bus Las Cruces (TF-42)
Auto: waypoint Las Cruces (TF-42)
La Caleta de Interian (TF-42)
Bus: waypoint Bus La Caleta de Interian (TF-42)
Auto: idem (niet gecontroleerd)
Buenavista Del Norte (TF-42)
Bus: busstation, waypoint BuenavistaParkBus
Auto: idem