5.35 Los Silos RW2 tunnel (TF-42)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-42/parkeerplaats in Los Silos. Door tunnel van ca. 700 meter lengte. Bevat meestal water! Geëigend schoeisel, koplamp, zaklantaarn en ‘helm’. Het laatste bevelen we aan! Fraaie maar zware wandeling. Het eerste gedeelte gaat over asfalt. Milde klim en dáárom niet ‘vervelend’. Gaan twee keer een brug over die over een barranco gaat.

Ná het asfalt gaan we langzamerhand wat steviger klimmen. Een uitstekend pad om te lopen en fraai zicht op de omgeving! Het pad naar de tunnel wordt druk belopen. Gaan eerst ónder de waterleiding door en dan omhoog naar de waterleiding. Een kort stuk van de boven-bedekking ontbreekt! De opening is niet groot (waypoint 5.35.1) maar omdat we ‘direct’ in de waterleiding kunnen stappen is dit geen groot beletsel. De tunnel is ca. 700 meter lang. Aan het eind is, is het waterpeil ca. 2x hoger dan in het begin (waypoint 5.35.2).

Het heeft ons enige moeite gekost de aansluiting te vinden op het wandelpad. Het tracé op OSM-kaart is o.i. onjuist. De neiging bestaat de waterleiding te blijven volgen (hebben wij ook gedaan). Echter het juiste pad is: vrijwel direct na de tunnel links omhoog aanhouden. Daar is een redelijk zichtbaar maar geen gemakkelijk pad. Even verderop bestaat de neiging in een bocht rechts aan te houden (hebben wij ook gedaan en aan het eind het waypoint 5.35geen pad geplaatst; daar is geen ‘afsnijder’ gevonden). In de ‘bocht’ ‘omhoog’ en dan komen we op een pad waar oude smalspoorrails ligt. We ‘volgen’ nu het pad en het pad wordt steeds beter zichtbaar. Op een bepaald punt – in de barranco – lijkt het alsof het met ons ‘geluk’ gedaan is maar als we doorlopen is er toch een duidelijk pad.

Als we deze ogenschijnlijke ‘doodloper’ voorbij zijn krijgen we wel een heel stevige klim maar het tracé is duidelijk! Bijna aan het eind lopen we over een smalle bergrug (geen hoogtevrees; zeer fraai uitzicht) en zijn dan heel dichtbij de Pista Las Calabaceras en beginnen aan de feitelijke afdaling naar Los Silos. Bewegwijzerde route. Zeer mooie gedeelten!
Bij waypoint 5.35 zou het begin/eind zijn van de afsnijder naar de tunnel maar ook daar hebben wij geen pad ontdekt. Passeren de verlaten ‘nederzetting’ Casas de Talavera. Zijn langzamerhand in een heel ander landschap gekomen en zijn niet ver van onze eindbestemming verwijderd.

Bij de bushalte/parkeerplaats lopen we een rondje langs het ‘kerkplein’ met een informatiecentrum over het Teno-gebied en een fraaie kerk. Zéker doen.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-42 Los Silos, waypoint BusLosSilos
Lengte:
10.6 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
Bijna 700 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Zie tekst (voor tunnel); Geen hoogtevrees, niet bij regen en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
15/03/2019
Verbindingen:

Los Silos (TF-42)
Bus: Halte bij kruispunt TF-42 en Calle Susana, waypoint BusLosSilos
Auto: TF-42, parkeren in directe omgeving.