5.26 Las Portelas – Erjos RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte, waypoint BusPortelas aan de TF-436. In de directe nabijheid voldoende parkeerruimte. Zware en mooie wandeling. Gekozen voor mét de wijzers van de klok mee. Met de kennis van ‘nu’ hadden we gekozen voor tégen de wijzers van de klok in.
Tot aan Erjos lopen we vrijwel geheel over de Pista Monte del Agua. Is een langzame stijging van ca. 300 meter. Fraaie uitzichten maar we lopen ook door het bos!

Vlak voor Erjos gaan we de Pista af en komen op een pad. Een flinke daling. Bij een ‘natte’ ondergrond is stapzekerheid belangrijk. Maken de verbinding met de bushalte van Erjos maar raden niet aan vanaf Erjos de wandeling te doen. Wordt dan zwaarder! Komen op een breed pad en gaan rechts een ‘beton’ weg op. Gaat over in een pad waar helaas braamstruiken staan. Een behoorlijke stijging!

Gaan linksaf. Op het pad kunnen we genieten van heel fraaie uitzichten. Gaan echter het bos weer in en maken een ‘afsnijder’ via waypoint Fuente de Los Loros. Bij dit waypoint zou een pad verder gaan maar o.i. is het pad ‘verdwenen’. Gaan weer terug en vervolgen ons pad. Bij een richtingbord gaan we richting Las Portelas. Is een schitterend pad (= Camino Real)  qua uitzicht maar heel lastig om te lopen vanwege de zeer straffe daling.

Passeren de ‘logeergelegenheid’ Alberque de Bolico en zijn weer dichtbij onze eindbestemming. Gaan ónder de TF-436 door en komen bij de bushalte uit aan de TF-436.
NB: Onder het (natte) bladerdek ‘wijkt’ de GPS zo nu en dan af; hebben goede ervaring met aan- en uitzetten.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-436, Las Portelas, waypoint BusPortelas
Lengte:
17.2 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 650 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
28/01/2019
Verbindingen:

Las Portelas TF-436
Bus: TF-436 bij waypoint BusPortelas, lijnen 355 en 366, haltes 4562 en 4549.
Auto: TF-436, idem
Erjos
Bus: TF-82, waypoint BusErjos, lijnen 392 en 460, haltes 4668 en 4697.
Auto: TF-82, idem