5.24 Guerguespad (TF-436): 2000 afgesloten door ‘eigenaar’

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

2023: nog steeds afgesloten.

Eén van de bekendste wandelingen van Tenerife. Vertrekpunt: Parkeerplaats rechterzijde TF-436 op ca. 2 km afstand van Santiago del Teide. Het is raadzaam vroeg te vertrekken vanaf deze parkeerplaats. Zeer fraaie maar zware wandeling. Geen hoogtevrees! Van het ene moment op het andere moment kunnen er wolken opkomen die de prachtige vergezichten ernstig belemmeren.

Als je gevoelig bent voor de hoogtevrees de tijd nemen om eraan te ‘wennen’ (we spreken uit ervaring). Maar als dit niet voldoende lukt, is het verstandiger terug te gaan. Het is een lastige route vanwege o.a. de ondergrond. De route is goed gemarkeerd met wandelstenen en ‘stippen’. Desondanks goed opletten! In de route staan twee hekken/deuren. In bepaalde gevallen zou het gesloten kunnen worden (bijv. slecht weer o.i.d.). Hebben we geen ervaring mee want dan ben je genoodzaakt een volgende keer het opnieuw te proberen.
Wij vinden het (bij helder weer) een adembenemende wandeling tot aan het hoogste punt van de wandeling op ca. 3 kilometer. Gekozen kan worden om dan terug te keren.

We zijn naar ‘beneden’ doorgelopen en hebben op de rand van de rotsen gestaan en konden in de diepte genieten van resp. de Barranco Seco en later van de Barranco Masca. Bij vervallen gebouwen/finca’s ben je zo de weg (even) kwijt omdat er veel ‘paadjes’ gemaakt/zichtbaar zijn. Op zo’n moment vinden wij de GPS onmisbaar.
De héén route volgt grotendeels het Guerguespad (conform OSM). Maar bij waypoint Finca Guergues loopt dit pad door maar we hebben geen duidelijk pad gezien. Waar wij gelopen hebben is wel een duidelijk pad.
Op de terugweg hebben we op twee punten een ander pad genomen. Het eerste pad is eigenlijk geen pad maar brengt ons wel weer op de ‘hoofdroute’. Bijna aan het eind van de wandeling hebben we rechts aangehouden (volgens OSM het Guerguespad) maar daar zijn bewust struiken over het pad gelegd door o.i. de eigenaar van de Casas de Araza. O.i. illegaal maar staat niet op zichzelf.
Het bekende pad vanaf Cherfe naar Quemados is ook – door de eigenaar – aan het eind – vóór de aansluiting op de PR-wandeling – afgesloten.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Parkeerplaats TF-436, waypoint Guergues
Lengte:
8.4 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
Bijna 700 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees, niet bij regen en harde wind.

Gewandeld:
31/03/2018
Verbindingen:

TF-436 waypoint Guergues
Bus: vanaf Santiago del Teide; mini-bus richting Buenavista del Norte (lijn 355)
Auto: Santiago del Teide, richting Masca bij parkeerplaats; waypoint Guergues (op tijd!!)