5.18 Buenavista del Norte – Teno Alto – El Palmar RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer inspannende maar prachtige wandeling.
Ons vertrekpunt waypoint TF445 CaminoRisco. Daar is voldoende parkeerplaats. Route bewegwijzerd tot aan El Palmar. De naam Camino del Risco wordt eer aangedaan. Niet de eigenschap van hoogtevrees hebben en ook niet bij regen wandelen! Classificatie zeer zwaar; en bij zonnig weer extreem! In de loop van de middag is de route via de TF-445 veel drukker dan ’s morgens. Met name tot aan de afslag naar de Golfbaan is er druk verkeer. Het was misschien beter geweest vanaf Buenavista del Norte te vertrekken (waypoint BuenavistaParkBus).

Wij vonden de eerste twee kilometers zeer zwaar. Een heel steile klim die heel veel inspanning vraagt. Stapzekerheid is onmisbaar. Wij hadden (gelukkig) bedekt weer. In de brandende zon is het een zeer zware opgaaf! Uitzichten zijn fantastisch. Op de foto’s is dit helaas niet altijd zichtbaar. Een zeer indrukwekkend landschap. Na de zware klim is er plotseling een heel ander landschap maar ook heel fraai. Naar Teno Alto kost het nog wel enige moeite maar dit valt in het niet bij de eerste 2 km. Omdat we om ca. 08.30 de wandeling zijn begonnen zijn de cafés in Teno Alto nog niet open.

We stappen nu over op de bewegwijzerde wandeling naar El Palmar. El Palmar ligt een stuk lager dan Teno Alto maar om te dalen moeten we eerst nog een stevige klim maken. Daarna is het een ‘strakke’ afdaling. Het laatste gedeelte tot aan El Palmar is veel milder. In El Palmar steken we de TF-436 over en gaan een parallelle straat op langs de TF-436. Komen in het dorp, langs de kerk en bij een beeldengalerij staat een informatiepaneel over wandelingen.

Steken opnieuw de TF-436 over en gaan dan de Camino Real op naar Buenavista del Norte. Helaas voor wandelaars is – eind 2015 – ruim een kilometer geasfalteerd. Qua uitzicht wel mooi maar om te lopen minder aangenaam. Maar gelukkig is nog een gedeelte in ‘oude’ staat. In Buenavista del Norte lopen via we via het busstation (in nabijheid ook parkeerruimte) en gaan dan richting de TF-445 richting Faro/Punto del Teno. Eerste gedeelte een smal trottoir maar verderop is er weinig plaats voor wandelaars. Even voor onze eindbestemming kunnen we nog een piepklein stukje afsnijden.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Buenavista Del Norte, waypoint BuenavistaParkBus
Lengte:
14.3 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
Ca. 900 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees, niet bij regen en wandelstokken aanbevolen.

In 2018 een alternatief gelopen met ‘minder’ asfalt: zie track 5.18 El Palmar RW, bij waypoint 5.18 Naar TF-445. Afstand blijft gelijk.

Gewandeld:
01/02/2016
Verbindingen:

Buenavista Del Norte (TF-42)
Bus: busstation, waypoint BuenavistaParkBus
Auto: in nabijheid busstation
El Palmar (TF-436)
Bus: waypoint BusElPalmarTF436, lijnen 355 en 366, haltes 4546 en 4565. (Lijn 355 gaat vanaf Buenavista del Norte naar Santiago del Teide OF tot Masca. Later moet dan alsnog in Masca de bus naar Santiago del Teide genomen worden mét het risico dat de bus vol is; taxi (laten) bellen is dan noodzakelijk)
Auto: idem
Camino del Risco (TF-445)
Bus: geen verbinding. Op donderdag t/m zondag rijden bussen.
Auto: waypoint TF445 CaminoRisco. Is o.i. vóór de wegafsluiting op donderdag t/m zondag.