5.16 Teno Alto – TF-445 RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Teno Alto is uitsluitend met de auto bereikbaar. Wij hebben een rondwandeling gemaakt waarin een ‘vervelend’ stuk zit. Zónder GPS is deze wandeling o.i. niet mogelijk c.q. niet verantwoord. Ook kan men kiezen de bewegwijzerde wandeling TF-51 heen en terug te lopen. De rondwandeling vinden wij echter veel fraaier maar wel moeilijker. Het eerste gedeelte van de route loopt parallel met de bewegwijzerde route naar Buenavista del Norte (Camino del Risco).

We kunnen al heel snel de ‘weg’ (blijven) nemen of een glibberig pad dat de weg afsnijdt. Gekozen voor het laatste. We verlaten, als we op de weg komen, de bewegwijzering en gaan de (verharde) Pista de la Mulata op. Niet lang volgen we de Pista omdat we links een (duidelijk) breed pad moeten ingaan. Tot aan waypoint LastigPunt1PuntaTenoAlto. Daar loopt het pad door. Dit pad loopt (helaas) uiteindelijk dood tegen/bij een bergwand.

Bij LP1 zien we de Barranco de la Sobaquera in de diepte liggen. Daar móeten we naar toe. In het terrein lopen meerdere (geiten?) paadjes langs de bergwand die ons niet brengen naar de barranco. Op basis van een geplaatst ‘richting’ waypoint LastigPunt2PuntaTenoAlto is het nu mogelijk het juiste pad te vinden. De afstand is ruim 400 meter maar met enig geduld én voorzichtigheid is LP2 bereikbaar zijn. Het gedeelte tussen LP1 en LP2 is van de digitale kaart. Wij hebben ‘ongeveer’ hetzelfde tracé gelopen.
In de Rother wandelgids staat nog een ander (alternatief) tracé maar juist déze track is niet beschikbaar als file.

En dán blijkt er een duidelijk pad bij LP2 te liggen. We lopen zelfs over een vlak terrein maar aan het eind gaapt de afgrond. Daar is ook een waterval, waypoint Salto Itobal, die tijdens onze wandeling (gelukkig?) droog stond. Maar er gaat toch (aan de linkerzijde) een (duidelijk) pad langs. Wel even goed opletten. Het pad wordt belopen en er zijn hier en daar wandelstenen geplaatst. Daarom is het vreemd dat de ‘toegang’ tot het pad zo moeilijk te vinden is. Waar we op de TF-445 komen staat een Ermita. We wandelen ruim 300 meter langs de TF-445 en gaan dan linksaf de bewegwijzerde route TF-51 naar Teno Alto op.

We vinden het inspannender eerst te dalen en daarna te stijgen. En zéker deze stijging: ca. 700 meter. Met name tot 400 meter is een fikse stijging. Dan komen we op een Camino die ‘vals plat’ stijgt. Het pad lijkt niet te stijgen maar aan het wandelen merk je dat je toch stijgt. Een groot deel van de route gaat langs de Barranco de Las Cuevas. Hoe meer we in de ‘bewoonde’ wereld komen hoe breder de paden worden. Aan het eind gaan we zelfs over een geasfalteerde weg. De uitzichten zijn dan volledig weg: een zeer dikke mist komt plotseling opzetten. Dát is ook de reden dat wij zo vroeg mogelijk vertrekken. Het is geen uitzondering dat in de loop van de middag de lucht volledig dichttrekt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Teno Alto, waypoint Teno Alto
Lengte:
9.8 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
700 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
26/01/2015
Verbindingen:

Teno Alto
Bus: geen. Op zaterdag en zondag rijden bussen; auto’s zijn dan niet toegestaan.
Auto: Teno Alto, waypoint Teno Alto