5.13 Teno Alto– El Carrizal – Mirador de Baracán – RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

© Topo España (Garmin)

Dwars door Teno

Wij hebben zelf het 1e deel van de wandeling gelopen vanaf Teno Alto tot aan El Carrizal. Omdat in Teno Alto geen bus komt hebben wij als vertrekpunt El Carrizal gekozen en er (later) een rondwandeling van gemaakt. De beschrijving is vanaf Teno Alto.
Het eerste stuk vanaf Teno Alto is een gemakkelijk, goed begaanbaar, pad. We hebben in het begin een bocht afgesneden maar de senda was behoorlijk dichtgegroeid. Verstandiger om toch de bocht te nemen! Bij waypoint KP1 Teno bestaat de neiging “gewoon” rechtdoor te lopen (hebben wij ook gedaan) maar bij dat punt gaat een pad ietwat rechts naar beneden. Moeilijk te zien omdat het behoorlijk geërodeerd is. Maar als we doorlopen begint het pad steeds beter zichtbaar te worden. In het algemeen is het pad goed te volgen maar er is een aantal punten waar het goed opletten is. Omdat het in het voorjaar van 2012 weinig geregend heeft is het pad tussen de struiken redelijk te volgen maar wanneer de begroeiing uitbundig is, zoals bijv. in het voorjaar 2011 kan het heel wat lastiger, naar ons idee, zijn.

Halverwege Teno Alto – El Carrizal kwamen we twee wandelaars (ook de enigen) tegen die ons uitlegden dat we nog naar het kruis moesten wandelen. Het leek ons nog heel ver en hoog maar al wandelende is het ons erg meegevallen. In de loop van de route werd ook het aantal wandelstenen talrijker waarvan wij dankbaar gebruik hebben gemaakt. Vanaf het kruis (waypoint CruzCzal) kwamen ook de bordjes met de “oude” wiebertjes met wandelaar tevoorschijn. Een “oudere” route, maar helaas niet of slecht onderhouden. Vanaf Carrizal Bajo tot aan Carrizal Alto is de route “gerenoveerd” en enigszins verlegd en goed begaanbaar. Veel bomen en struiken zijn weggezaagd waardoor de herkenbaarheid van het pad sterk is toegenomen. Dit gedeelte van de route hebben wij met twee auto’s gedaan.

Het deel van de route vanaf Mirador de Baracán tot aan Teno Alto en is óók een gedeelte van route TF-51 (Los Llanos-Punto de Teno van het natuurpark TENO). Het weer in het natuurpark Teno is zeer veranderlijk. Zo zit je heerlijk in de zon en het volgende ogenblik zijn er wolken en kunnen wind en/of regen heel onaangenaam zijn. Dit gedeelte is een druk belopen wandelpad in tegenstelling tot andere wandelingen die wij gedaan hebben en waar we (bijna) niemand zijn tegenkomen.
Bij waypoint KP Teno kunnen we kiezen naar Teno Alto te gaan of direct aan te sluiten op de rondwandeling die naar El Carrizal gaat. Heen en terug naar Teno Alto met een kop koffie kost tenminste één uur tijd.
Deze wandeling geeft een goede indruk van het Teno-gebied: ogenstrelend!!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Carrizal, waypoint KP Carrizal (auto) of bushalte TF-436 afslag Carrizal, waypoint BusCarrizal.
Lengte:
10.2 km
Tijdsduur:
5 uur (6.9 km Teno-El Carrizal); 7 uur (10.2 km rondwandeling zónder Teno Alto)
Hoogteverschil:
900 meter (totaal; inclusief Teno Alto)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, harde wind en mist

Gewandeld:
19/03/2012
Verbindingen:

El Carrizal TF-436
Bus: Halte TF-436 bij afslag Carrizal, waypoint BusCarrizal, lijn 355, haltes 4560 en 4551
Auto: parkeren bij eerste scherpe bocht naar rechts vanaf afslag El Carrizal bij waypoint KP Carrizal

Mirador de Baracán TF-436
Bus: Vanaf Santiago del Teide, overstappen op bus naar Buenavista del Norte nemen (lijn 355) Auto: TF-436 bij KMpaal12, waypoint Baracan

Teno Alto
Bus: geen
Auto: Teno Alto, waypoint Teno Alto