5.11 Las Portelas – Los Silos II

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het bord waarop onder meer de bestemming Erjos staat (PR TF 52). Bij het bord is een speeltuintje waar je kunt zitten en waar de bushalte is. Wij gaan richting Erjos/Monte del Aqua. Dit is weer een 4×4 pad en draagt als naam Pista Monte del Aqua. Bij het bord waarop onder meer staat: 3 km El Palmar (por Las Huertas) PR TF-52.1 gaan we linksaf een smaller pad op dat prima te belopen is. Bij het volgende bord en waypoint KP1 Los Silos gaan we rechtsaf! Daar staat geen aanduiding (meer?) op het bord! Dit pad is een pad vol verrassingen. En dan hebben we het niet alleen over de fraaie uitzichten maar ook over kortstondige scherpe afdalingen waar wij genoodzaakt waren ons aan bomen en struiken vast te houden als er geen wandelstokken beschikbaar zijn.

Het pad PR TF-52.1 komt uit op PR TF 55 (daar is wel een verwijzing!) en dan gaan we richting Talavera (1.7 km). Wel is het merkwaardig dat Los Silos niet vermeld wordt. Ook later hebben we dit niet gezien maar dat betekent niet dat het bord er niet heeft gestaan. We klimmen nu langzaam omhoog en komen op een bergkam uit (Pico del Cuervo). In het Teno-gebied kan het weer heel snel omslaan. Zo ook nu: We lopen plotseling in de wolken/mist en er valt zelfs een spet regen. Geen uitzicht!! Na een paar honderd meter (we beginnen langzaam te dalen) komt de zon er weer doorheen en we genieten van de fraaie uitzichten. Bijzonder, bijzonder!

Talavera is een kleine nederzetting (geweest) en is geheel verlaten. Alleen de overblijfselen van een aantal huizen staan er nog. Het valt ons iedere keer weer op dat de muren (van oude huizen?) heel dik zijn. Zonder twijfel voor de kou en warmte! Na het passeren van de Montaña Talavera wordt de afdaling steeds steiler. Om vrij korte afstand moeten we een aantal honderden meters zakken. Maar het pad is na Talavera mooi aangelegd en op een bepaald punt is een brede trap die weer voor een behoorlijke afdaling zorgt. Voordat we de verharde weg in Los Silos bereiken gaan we nog langs een ‘water’ huisje met een kruis erop! Maar dan zijn we binnen enkele minuten op de verharde weg die ons rechtstreeks naar de TF-42 leidt. Even voordat we de TF-42 bereiken verandert de ‘naamloze’ weg in Camino la Cruzada.

Steken de TF-42 over, gaan rechtdoor en gaan bij de eerste weg rechts de Calle F.Btez de Lugo in. We zijn nu vlakbij het kerkplein van Los Silos. Tegenover het kerkplein is het informatiecentrum van Teno. Voorbij het kerkplein gaan we rechtsaf naar de TF-42 waar een (overdekte) bushalte is voor de richting Buenavista del Norte of Icod op de kruising met de Calle Susana.  In Buenavista del Norte moet meestal op de bus gewacht worden richting Las Portelas. Een klein uitstapje naar de kerk met omgeving in Buenavista del Norte is dan de moeite waard.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-436, waypoint BusPortelas
Lengte:
8 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
700 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Bij/na regen zijn gedeelten van het pad glibberig; wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
20/03/2010
Verbindingen:

Las Portelas TF-436
us: TF-436, waypoint BusPortelas, lijnen 355 en 366, haltes 4562/4549
Auto: idem

Los Silos
Bus: Kruispunt TF-42 en Calle Susana, waypoint BusLosSilos, lijnen 107 en 363, haltes 4469/?
Auto: TF-42, parkeren in directe omgeving