5.10 Cruz de Hilda TF-436 h/t

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Op 12 maart 2010 hebben wij deze route voor het eerst gelopen. Vonden het destijds één van de mooiste wandelingen op Tenerife. Een gedeelte is echter niet bestemd voor hoogtevrezers: Je loopt over een bergkam met aan beide zijden zicht! Ons oordeel is opnieuw bevestigd: fantastische wandeling van ca. 6.2 km in totaal! Vertrekpunt is de Mirador Cruz de Hilda. Voldoende parkeerplaats voor de auto en er is ook een bushalte. Tweehonderd meter gaan we over een 4×4 pad. Maar dan begint het ‘echte’ wandelpad. In het algemeen goed te volgen en te vinden. Maar wel een ‘moeilijk’ en lastig pad.

Op bepaalde punten waar een ‘rotsplateau’ is, is het soms even ‘zoeken’ om het pad (aan de andere kant) weer te vinden. Het pad vereist ook een behoorlijke stapzekerheid. De route hebben wij weer ingedeeld als ‘zwaar’ ondanks het feit dat het totale hoogteverschil ca. 400 meter is. Maar 400 meter in dit gebied is niet te vergelijken met 400 meter op 4×4 paden, zoals bij de Parador. Maar we hebben er heel veel voor teruggekregen. Bij helder weer is het fenomenaal! Wij vinden deze route nog (steeds) mooier dan het Guerguespad! (5.24 afgesloten door vermeende (?) eigenaar 2010).
Naast stapzekerheid is het niet hebben van hoogtevrees een ‘vereiste’ (waypoint LastigPunt 5.10), zeker waar aan beide zijden op een richel prachtig uitzicht is! Vlak voor het plateau hebben we ook uitzicht op de zee. De golven zien we tegen de rotsen ‘breken’ Heel fraai. Na ca. 3 km komen we uit op een groot plateau (Fortaleza), enigszins te vergelijken met de Roque del Conde. Op dit plateau is vroeger akkerbouw bedreven.

In het boek ‘Teno, Teneriffa, Wanderungen door Miguel Perez Carballo’ (Duitse vertaling) wordt verteld dat dit de (vroegere) graanschuur was van de bewoners van Masca. Wij vragen ons dan af hoe de bewoners dit ‘destijds’ gevonden hebben (er waren geen drones) en dan ook nog een pad daarvoor hebben aangelegd. Bewonderenswaardig. Daarom is het jammer dat zo’n pad niet gemarkeerd is en niet in stand wordt gehouden! We zijn nog wel naar de rand van het plateau gelopen. Daar hadden we uitzicht op het eind van de Masca kloof en de zee (waypoint Bco Masca). De finca die aan het eind van de Masca kloof aan de linkerzijde staat was goed te onderscheiden. Zonder enige reserve een aanrader voor niet-hoogtevrezers!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-436 bij Mirador Cruz de Hilda, waypoint Cruz de Hilda.
Lengte:
6.2 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
400 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees, stapzekerheid, en niet bij regen

Gewandeld:
15/12/2016
Verbindingen:

Cruz de Hilda
Bus: In Santiago del Teide is het mogelijk over te stappen op een mini-bus richting Masca, lijn 355; bij Cruz de Hilda (restaurant) is bushalte
Auto: Parkeerplaats bij Cruz de Hilda (restaurant, waypoint Cruz de Hilda) Op tijd: voldoende parkeerplaats