5.09 Las Portelas – Los Silos I

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het bord waarop onder meer de bestemming Erjos staat (PR TF-52). Bij het bord is een speeltuintje waar je kunt zitten en waar de bushalte is. Wij gaan richting Erjos/Monte del Aqua. Dit is weer een 4×4 weg en draagt als naam Pista Monte del Aqua. Autoverkeer verboden tenzij je ‘aanwonende’ bent. Na bijna een 1 km gaan we het pad links in met het opschrift Las Lagunetas (PR TF 52.2). Het pad heeft een behoorlijk dalingspercentage naar Las Lagunetas. In Lagunetas gaan we ‘boven’ de kerk rechtsaf naar El Palmar. Vanaf dat punt tot aan El Palmar is de weg geasfalteerd.

Wij zijn en blijven telkens weer onder de indruk van het fraaie landschap dat zich voor onze ogen ontrolt. In maart bloeien weer veel bloemen: een lust voor het oog. In El Palmar steken we de TF-436 over en lopen dan bijna recht naar beneden naar Buenavista del Norte. De afstand over de weg naar Buenavista del Norte is ca. 6 km en via het pad ca. 3 km. Het pad is deels geasfalteerd (eind 2015 voor een groot deel geasfalteerd!) en deels een 4×4 weg. Het geasfalteerde stuk is vrij lastig te lopen omdat het een stevige daling is. Een aantal keren steken we (bijna recht) de TF-436 over en gaat het pad weer verder aan de overkant met uitzondering van de eerste oversteek. Daar volgen we de TF-436 ca. 50 meter maar dan zien we het pad aan de linkerkant verschijnen.

In Buenavista del Norte steken we de TF-42 over en daar is een kerk aan de Plaza de San Sebastián. Maar een ‘echt’ kerkplein is de Plaza de los Remidios met het gebruikelijke ‘vertier’ met o.a. een bar in het midden van het plein. Een klein uitstapje dat zeker de moeite waard is.
Wij gaan terug en bij waypoint KP1 BuenadN gaan we linksaf en volgen de weg tot aan de TF-42 (ca. 2 km). Aan de rechterkant kunnen we genieten van het berglandschap. Uitzicht op zee is er heel sporadisch. Bij San Bernardo volgen we ca. 100 meter de TF-42, steken schuin een kruispunt over en gaan (opnieuw) een smalle weg in: Camino La Costa. Volgen de weg totdat deze overgaat in de Camino del Esparrragal. We komen uit op het kerkplein van Los Silos. We zijn dan nog ruim 100 meter verwijderd van de bushalte aan de TF-42.
Het informatiecentrum van het Teno-gebied was (helaas) gesloten (na 13.00 uur?).

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-436, waypoint BusPortelas
Lengte:
11.4 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
650 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Bij/na regen zijn gedeelten van het pad glibberig; wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
02/03/2010
Verbindingen:

Las Portelas TF-436
Bus: TF-436 bij waypoint BusPortelas, lijnen 355 en 366, haltes 4562/4549
Auto: TF-436, idem

Buenavista Del Norte
Bus: station bij waypoint BuenavistaParkBus
Auto: idem

Los Silos
Bus: Kruispunt TF-42 en Calle Susana, waypoint BusLosSilos, lijnen 107 en 363, haltes 4469/? Auto: TF-42, parkeren in directe omgeving.