5.06 Mascakloof h/t (TF-436)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

https://www.caminobarrancodemasca.com/de/

Op 11 december 2009 hebben wij de Mascakloof voor de 2e keer gelopen (naar beneden) en zijn met de boot naar Los Gigantes gevaren. Destijds hebben wij over de afdaling van ca. 5 km, inclusief pauzes en lunch bijna 6 uur gedaan. De track die wij hebben opgenomen is gefatsoeneerd omdat de GPS het niet meer zag zitten. Op de keper beschouwd heeft het meenemen van een GPS op dit bijzondere traject weinig of geen toegevoegde waarde. Aan het hoogteprofiel is dit duidelijk te zien!

O.a. vanwege de volgende redenen is de toegang voor de Mascakloof aan banden gelegd:
Ongeschikte kledij, onvoldoende conditie, overschatting van de eigen afdalingsvaardigheden, geen water of eten mee, het onderschatten van weercondities en zelfs het lopen op teenslippers waren een aantal van de oorzaken. De laatste in de rij was een groepje Duitse toeristen, die ondanks een oranje weer-alarm en waarschuwingen van een lokale herder, toch de Masca kloof afdaalden. Het gevolg was dat de Duitsers de nacht moesten doorbrengen in een grot bij het strand, waar ze uiteindelijk gered werden door de hulpdiensten.
De goeden lijden weer van de kwaden, zoals het ‘vroeger’ was in militaire dienst!

Uit onze beschrijving van 2009: ‘In het allereerste begin gaat het nog van een ‘leien’ dak. Maar dan begint het! Een heel moeilijk te belopen pad. Tot op heden staat dit pad – qua lopen – bij ons op de eerste plaats. Maar daar staat wel iets tegenover: de machtige rotsen! Regelmatig steek je de barranco over om aan de overzijde te gaan lopen. Hier en daar hoor je ook het water dat door de barranco loopt. Twee kleine watervalletjes waren nog te zien ondanks het feit dat het vrij lang droog was geweest. Halverwege de route, zo schatten wij in, is er nog een hek in de route. Waarschijnlijk bedoeld om – bij slecht weer – de route af te sluiten’.

De route is nu (2023) alleen heen en weer te lopen op zaterdag en zondag. Zie de website voor de voorwaarden etc.
Advies voor degenen die de hele wandeling te zwaar vinden: Na ca. twee kilometer terugkeren. Je hebt dan een goede indruk van de kloof. Wij vinden heen- en terug te zwaar!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
waypoint Masca (TF-436)
Lengte:
10 km
Tijdsduur:
tenminste 7 uur (volgens website)
Hoogteverschil:
750 meter omlaag en omhoog (vlg website; op info paneel staan andere getallen)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Zie website.

Gewandeld:
11/12/2009
Verbindingen:

Masca (TF-436)
Bus: Vanaf Santiago del Teide (TF-82) is het mogelijk over te stappen op een mini-bus richting Masca. Op de terugweg kan bus vol zijn. Dan alsnog taxi bellen/nemen.
Auto: waypoint Masca (TF-436); uiterlijk 10 uur aanwezig (meestal voldoende parkeerplaats): zie website over tijden vertrek.