5.03 Mirador de Baracán RW2 (TF-436)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

We vertrekken (met de auto) vanaf de parkeerplaats, waypoint Mirador de Baracan.
Advies: Buspassagiers vertrekken vanaf El Palmar, waypoint BusElPalmarTF436.
Wij gaan richting Teno-Alto. Tot Teno-Alto is het een gedeelte van route PR TF-51 (Los Llanos-Punto de Teno. Het weer in het natuurpark Teno is zeer veranderlijk. Zo loop je heerlijk in de zon en het volgende ogenblik zijn er wolken en kunnen wind en/of regen heel onaangenaam zijn.

Het is een druk belopen wandelpad in tegenstelling tot vele andere wandelingen waar we (bijna) niemand tegenkomen. Het is een route – bij helder weer – met zeer fraaie vergezichten. Verwennen van de ogen noemen wij dat! In Teno Alto (Los Bailadereos) kan op verschillende plaatsen de inwendige mens versterkt worden om nieuwe krachten op te doen voor het vervolg van de route.

We lopen langs de kerk, een kort stuk op de geasfalteerde weg, en slaan dan rechts af. Na een aantal meters steken we de ‘gewone’ verbindingsweg tussen Teno Alto en El Palmar over en gaan het ‘bos’ in. Een groot deel van de route tussen Teno-Alto en El Palmar (wandelroute PR TF-57 lopen we in hoog struikgewas, zoals de boomheide. Bij storm en regen geeft dit struikgewas een goede bescherming en beschutting. In het voorjaar is de natuur fantastisch (Over de andere seizoenen kunnen we niet oordelen). Alles bloeit en kleurt! Het is een waar festijn om alle planten en bloemen te zien bloeien. Ook heel veel water minnende planten zijn er langs de route. Daarom is er ook veel mist en nevel! Ze hebben elkaar nodig.

Tot aan El Palmar is het daling met een aantal flinke stijgingen! Bij El Palmar volgen we heel kort de TF-436 en gaan linksaf een pad op (daar is ook de bushalte) en komen dan op de Camino Las Canales. Bij een kruising (even) rechts aanhouden en dan zien de weg overgaan in een smal pad langs de bekende akkertjes en komen dan op een zijweg, waaraan enkele woningen staan, van de TF-436. We steken daarna opnieuw de TF-436 over en gaan een geasfalteerde weg op.

Bij een verlaten gebouw gaan we rechtsaf een wandelpad op. Het pad stijgt langzaam en komt ‘achter’ de parkeerplaats uit bij waypoint Mirador de Baracan.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Parkeerplaats TF-436, waypoint Mir Baracan
Lengte:
9.9 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
Ruim 600 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Neem (warme en regen) kleding mee! Paden kunnen bij/na regen glibberig zijn, wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
04/02/2019
Verbindingen:

Mirador de Baracán
Bus: In Santiago del Teide is het mogelijk over te stappen op een mini-bus richting Buenavista del Norte, lijn 355.
Auto: TF-436, km paal 12, waypoint Mirador de Baracan
El Palmar
Bus: TF-436, waypoint BusElPalmarTF436, lijnen 355 en 366, haltes 4546 en 4565. (Lijn 355 gaat vanaf Buenavista del Norte naar Santiago del Teide OF tot Masca. Later moet dan alsnog in Masca de bus naar Santiago del Teide genomen worden mét het risico dat de bus vol is; taxi (laten) bellen is dan noodzakelijk)
Auto: idem