4.11 TF-82 Bco de Erques – Tijoco Alto RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Beginpunt TF-82 bij afslag Tijoco Bajo, waypoint BusBcoVeraErq., in de directe nabijheid van de Barranco de Erques. Voor dit beginpunt is gekozen omdat de wandeling dan met de bus mogelijk is. Met name het 2e gedeelte van de wandeling gaat door een fraai gebied met nog twee barranco’s. Tot aan Tijoco Alto is de weg grotendeels geasfalteerd. De oversteek van de Barranquillo de Agua gaat over een aangelegd pad dat ‘gerestaureerd’ is. Na korte tijd komen we dan aan in Tijoco Alto. Het is mogelijk het dorp in te gaan waar twee cafeetjes zijn en waar de inwendige mens te versterken is.

We gaan – als we het tracé blijven volgen – opnieuw door dezelfde Barranquillo maar dan via een mooi pad. Klimmen uit de barranco en na ca. 300 meter zien we het dorp Vera de Erques liggen. Daarvoor moeten we eerste de majestueuze Barranco de Erques oversteken en houden dan links aan. Het pad naar beneden door de barranco is behoorlijk geërodeerd. Wandelstokken zijn dan heel handig! Wij vinden deze barranco nog steeds (één van) de mooiste van Tenerife.

Als we uit de barranco komen volgen we eerst de geasfalteerde weg die vrij dicht langs de barranco loopt. Als we de bebouwing van Vera de Erques uitgaan komen we op de Camino de Chacoroche. Dit pad, dat langs de barranco loopt, volgen we tot het punt dat we voor de 2e keer de Barranco de Erques moeten oversteken. De route in de barranco, ingelegd met keien, is op sommige plaatsen geërodeerd en op één punt is een rotsblok naar beneden gekomen waar het even ‘opletten’ is. Maar je kunt er goed (voor) langs!

Als het helder weer is zijn de uitzichten fraai. Ook de berg Tejina (ca. 1000 meter) bepaalt in belangrijke mate het landschap! Als we uit de barranco komen zijn we vlakbij de TF-82. We kunnen kiezen langs de TF-82 terug te lopen óf over te steken. ‘Officieel’ loopt daar de Camino Real door maar met de buizenaanleg is hier geen rekening mee gehouden. Aan het pad is te zien dat er meer gelopen wordt. Na korte tijd komen we een ‘onverharde’ weg die nét voor de geasfalteerde weg eindigt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, waypoint BusBcoErq
Lengte:
9.3 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 500 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken aanbevolen voor oversteken barranco’s

Gewandeld:
19/11/2014
Verbindingen:

Tijoco Bajo (Bco de Erques)
Bus: TF-82 bij Barranco de Erques, waypoint BusBcoErq, lijnen 417 en 460, haltes 7501 en 7469. Auto: TF-82 bij afslag Tijoco Baja, in nabijheid van bushalte

Tijoco Alto
Bus: geen verbinding
Auto: TF 82, richting Tijoco Alto (TF 585) parkeren bij waypoint TF585TijocoA