4.07 San Eugenio – Arona

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Als (vaste) vertrekpunt hebben wij het winkelcentrum van San Eugenio gekozen (waypoint San Eugenio) omdat bij dit punt parkeergarages, bushaltes en taxi’s zijn. Ook is het busstation van Playa de las Americas op redelijk korte afstand. Mooie en fraaie wandeling. In 2010 voor het eerst gelopen. Bijna 4 jaar later opnieuw. Hier en daar hebben de paden geleden van de heftige regenval in de afgelopen jaren. De  route gaat eerst langs de bebouwing. Vanaf het winkelcentrum San Eugenio tot aan het waypoint Av. deFrancia is het ca. 2 km. Parkeren – met de auto – is daar ook mogelijk.

Bij het waypoint Av. de Francia staat een ‘water’ installatie/station. We lopen dan op een ‘pad’ dat naast een hek loopt met daarachter de bebouwing. Duidelijk te zien is dat de ‘berg’, voor de bebouwing, speciaal is ‘bewerkt’. Geen toonbeeld van omgaan met de natuurlijke omgeving. In het algemeen loopt het pad over de bergkam. Zo nu en dan lijkt het pad zich naar beneden af te buigen maar de ‘bergkam’ is bijna altijd het juiste pad. Op zich is het pad goed te lopen maar omdat er weinig struiken zijn kan de zon onbarmhartig schijnen. Rechts van de bergkam zien we de bananenplantages en links de voortschrijdende bebouwing. Maar in tegenstelling tot de jaren voor 2010 zijn er weinig bouwactiviteiten.

Het is toch wel bijzonder dat op zo’n korte afstand van één van de grootste vakantiecentra in Europa ‘hoog en droog’ gewandeld kan worden. Wel is de TF-1 voortdurend te horen. Bij sommige rotspunten: goed opletten; passeren langs de punten en niet over de rotspunten! Maar in het algemeen is het pad redelijk goed te volgen. Vanaf de ‘elektriciteits’ paal wordt het pad ietwat gemakkelijker maar het blijft opletten omdat er op de gehele route weinig wandelstenen staan. Wanneer we aan het eind van de bebouwing zijn gekomen passeren we een vervallen woning. Daarna volgt een kort stuk een 4×4 pad en daarna komen we uit bij het waterkanaal Rio Conde.

Bij waypoint KP Rio Conde steken we het waterkanaal over en beginnen we aan een langzame klim. Maar ook hier lopen we weer langs een waterbuis wat in Tenerife eerder een gewoonte dan een uitzondering is. Als we de bergkam oversteken verandert plotsklaps het uitzicht. Geen toeristencentra maar berglandschap en we zien Arona liggen en de Roque del Conde. Het pad ‘verandert’ in een 4×4 pad. We passeren een finca met paarden en varkens en steken daarna twee maal een barranco over (barranco’s del Rey en de la Arena) en komen dan uit op de TF-51 waar het bordje staat dat het pad ‘Camino Viego de Adeje’ heet. Ca. 250 meter volgen we de TF-51 en gaan we bij km-paal 3 links Calle Vento op. Vanaf dat punt is het een geasfalteerde weg naar het kerkplein in Arona (Plaza Cristo de Salud). Wij hebben de route ‘afgemaakt’ met een rondje rondom de kerk in Arona en de route beëindigd via de Calle Dominguez Afonso bij de bushalte aan de Avenida de la Constitutíon (waypoint BusArona1). Daar is ook een taxistandplaats. Toen wij daar waren was er geen taxi te bekennen. Extra alternatief. Voor de terugreis is het mogelijk een taxi te nemen. Eventueel te ‘bestellen’ in een café waar de inwendige mens versterkt wordt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Winkelcentrum San Eugenio, waypoint San Eugenio
Lengte:
9.1 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
600 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
03/02/2014
Verbindingen:

San Eugenio
Bus: Centro Comercial San Eugenio of busstation Playa de las Americas
Auto: Parkeren in garage bij waypoint San Eugenio (Centro Commercial OF waypoint Av. deFrancia (taxikosten zijn dan hoger dan € 15; prijspeil 2010

Arona
Bus: waypoint BusArona1 aan de Av. de la Constitutíon (lijnen 112, 480 en 482)
Auto: idem