4.06 Adeje – San Eugenio

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

De cementerio (Avenida Palo Mayor) bij de bushalte in Adeje is ons (vaste) vertrekpunt. Direct aan het begin van het pad sluit een afgesloten hek het pad af met het opschrift ‘Privado’. Erg uitnodigend is dit niet!  In april 2015 nog hetzelfde als in december 2008 ondanks het feit dat wij denken dat het een ‘openbare’ weg c.q. voetpad is. Bij waypoint Rio Conde gaan we het waterkanaal op. Dit heeft een breedte van ca. 75 cm. Genoeg om over te wandelen ware het niet dat struiken hier en daar de weg behoorlijk ‘versperren’. Voor het genieten van het uitzicht en het maken van foto’s en/of video-opnamen is stilstaan ‘verplicht’. Tijdens het lopen waren wij grotendeels geconcentreerd op het kanaal. Dit maakt het genieten, tijdens het wandelen, wat minder dan normaal.

De oversteek van de barranco del Aqua is via een aquaduct met een afstand van ca. 60 meter. Met hoogtevrees is dit niet van gevaar ontbloot en zelfs af te raden! Ook zijn er verschillende plaatsen waar ‘geknield’ onder een overstekende rots gelopen moet worden als de rugzak tot de uitrusting behoort. Hier en daar ontbreekt de bovenbedekking van het kanaal ondanks het feit dat er op veel plaatsen ‘nieuwe’ platen zijn aangebracht. Je kunt dan ook zien dat er een alternatief door wandelaars gevonden is. Bij bepaalde gedeelten kan naast de buis gelopen worden. Het wandelpad is daarbij heel goed te onderscheiden.

Wij hebben vastgesteld dat de buis op sommige plaatsen ‘verdwenen’ is maar ook op deze plaatsen hebben ons voorgegane wandelaars alternatieven ‘gemaakt’ en na korte tijd duikt het kanaal weer op. De laatste kilometer van de buis heeft een drietal vervelende punten. Met name waar er ‘overlopen’ zijn. Op één plek zijn de plantenresten zo hoog gestapeld dat over de rand moet worden gewandeld. Het pad vrij houden zou gemakkelijker en beter (voor wandelaars) zijn geweest. Bij het volgende obstakel hebben wandelaars een alternatief ‘boven’ de buis gemaakt. Bij een volgend obstakel zijn twee overgangen over de buis gemaakt. En zo hoort het! Het laatste en 3e obstakel, vlak voor het punt waarop we de buis gaan verlaten, is een hele grote overloop. Je kunt daar redelijk goed passeren maar het is wel goed opletten!

Omdat de afgelopen decennia de bebouwing sterk is toegenoemen lopen we het laatste gedeelte door de bebouwing. Het is niet het mooiste gedeelte van de route maar het geeft wel een goede indruk wat er allemaal tot stand is gekomen aan de ‘bovenkant’ van de TF-1. Uit eigen ervaring weten we dat bijna 30 jaar geleden (ca. 1990) er nog geen enkele bebouwing was! De route door de bebouwing gaat via de Calle Andorra en bij het waypoint trap C/Andorra naar beneden. We komen dan uit op de Calle Aragon en gaan bij het kruispunt rechtsaf de Calle Extremadura op. Bij het volgende kruispunt houden we rechts aan en dan komen we op de Calle Galicia. Deze volgen tot de rotonde bij de poort met het opschrift Roques del Conde. Op de rotonde linksaf naar de Calle Baleraes. Deze volgen tot aan de Avenida de Francia. Direct rechtsaf de Calle Alemania op tot aan de TF-1 en over de brug linksaf de Avenida de Los Pueblos. Na ca. 500 meter aan de linkerkant is het eindpunt: Centro Comercial San Eugenio. Hier kan gekozen worden met de taxi naar het beginpunt in Adeje (cementerio) te gaan of de bus te nemen.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Adeje, waypoint Adeje (bij begraafplaats/cementerio)
Lengte:
15.3 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
350 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Bij hoogtevrees: wandeling niet maken!

Gewandeld:
03/03/2010
Verbindingen:

Adeje
Bus: halte bij begraafplaats (cementerio) OF waypoint BusAdeje, lijnen 417 en 473, halte 7454
Auto: afslag Adeje TF 1, na ca. 2 km begraafplaats rechterkant bij waypoint Adeje

San Eugenio Bus: Centro Comercial San Eugenio of busstation Playa de las Americas
Auto: Parkeren in garage bij waypoint San Eugenio (Centro Commercial)