3.87 Narices del Teide (TF-38) – Santiago del Teide (TF-82)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Fraaie maar zware lange afstandswandeling! Vertrekpunt Mirador de Chío (Narices del Teide) aan de TF-38, waypoint MiradorChio. Tot aan waypoint Samara ‘gebruiken’ we routes van Parque Nacional.
Goed bewegwijzerd en op sommige punten is ook de afstand vermeld. Tot aan waypoint sendero 9 lopen we over een ‘lastig’ pad met veel losse stenen. Over de gehele route komen we meerdere keren deze stukken tegen. Dat is één van de redenen waarom we deze wandeling de classificatie ‘zwaar’ hebben gegeven.

Bij waypoint Samara gaan we even ‘terug’ langs de TF-38 en bij een ‘info-bordje’ gaan we over de ‘vangrail’ waar een pad begint maar de GPS is nu onze belangrijkste ‘weg’ wijzer. Even later onderscheidt zich een ‘duidelijke’ 4×4 (jeep) weg. We buigen even af naar de Cueva Samara. Daar waar de TF-38 oversteken begint een goed zichtbaar pad maar bij de afbuiging van dit pad moeten we ‘rechtdoor’. Geen (duidelijk) pad maar als we doorlopen zien we vele voetstappen in het gruis met hier en daar wandelstenen. Komen dan uit op de Pista Montana Cascoja. Bij waypoint 3.87 buigt zich een pad af dat ons brengt op de bewegwijzerde route Chinyero circular.

Volgen nu vrijwel over de gehele route de bewegwijzering naar Santiago del Teide. Heel fraaie en heel lastige gedeeltes. Op een aantal punten zeer sterk geërodeerd. Aan de struiken is te zien dat er weinig of geen onderhoud wordt gepleegd. Maken een ‘afsnijder’ (gaan niet via El Calvaria de Los Baldios, gedenkplaats van de laatste vulkaanuitbarsting). Prima te volgen maar op ca. 50 meter afstand van de ‘officiële’ route versperren struiken het pad. Maar met een kleine omweg komen we weer op de route. Met name het laatste gedeelte van de route is het van belang goed op te letten vanwege de erosie van het pad. Wandelstokken zijn dan geen luxe!

In Santiago del Teide lopen we langs het ‘VVV-kantoor’ en de kerk en komen dan op de TF-82 waar zowel parkeerplaats als bushaltes zijn.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-38, waypoint MiradorChio (Narices del Teide)
Lengte:
18.9 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
100 meter stijgen en bijna 1300 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken ‘vereist’

Gewandeld:
10/12/2018
Verbindingen:

Mirador de Chío/Narices del Teide (TF-38)
Bus: geen
Auto: waypoint MiradorChio
Santiago del Teide
Bus: TF-82, haltes 4673/4692, lijnen 325, 355, 460 en 462 (Parque Recreativa/kerk), waypoint SantdelTeide
Auto: TF-82, idem (Parque Recreativa/kerk)