3.83 TF-24 El Centeno (Las Lagunetas) RW6

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

In dit gebied hebben we een aantal wandelingen gemaakt. Dit is voor ons de zwaarste! Als je – als toerist – op Tenerife bent kun je je niet voorstellen dat je met deze rondwandeling ruim 20 kilometer door het bos loopt! Vertrekpunt is het informatiepaneel van de SL TF-299 bij waypoint TF24 El Centeno. Voldoende parkeergelegenheid aan beide kanten van de TF-24. Bij het samenstellen van de wandeling hadden wij – naar onze mening – uitsluitend Pista’s uitgekozen. Voor een klein deel zijn er ook paden die als ‘verbinding’ (moeten) dienen tussen de Pista’s . Een rondwandeling uitsluitend op Pista’s is feitelijk niet mogelijk. Ofwel paden of asfalt vormen de verbinding. Bij asfalt komen er nog een flink aantal kilometers bij!

Voor de 1e Pista Boca Del Valle is het noodzakelijk een ietwat onduidelijk pad te nemen maar het terrein heeft een zodanige ondergrond dat het geen ‘probleem’ is een paar meter af te wijken. We volgen deze Pista tot in de directe nabijheid van de TF-24. Onze GPS sloeg op deze Pista helemaal op hol. Waarom is ons niet duidelijk (geworden). Een keer aan- en uitgezet en nadien hebben we geen afwijkingen meer gehad. Binnen een paar minuten hadden we – op de GPS – meer dan 15 km extra gelopen!!
Met name in de 1e helft zijn heel fraaie gedeelten met prachtig uitzicht! Op het punt dat we de Pista verlaten (daar staan wandelstenen) komen we op een ‘onverharde’ weg. Mag de naam eigenlijk niet hebben maar is wel duidelijk zichtbaar. De route wijkt enigszins af van de OSM. Het laatste stuk – vóór de TF-24 – is een heel inspannende maar korte klim. Komen dan op een plateau en dalen dan weer af naar de TF-24. Steken deze over bij waypoint GR131 KM24 en komen dan op de Pista Cuatro Tiempos. Hadden deze Pista kunnen volgen (ruim 2 km extra) maar we kiezen voor een afsnijder via een gedeelte van de LAW GR-131 en komen dan op de Pista Lomo Atravesado. Gaat over in de Pista El Rincon. Vervolgens de Pista Risco Negro. De laatste Pista is de Pista Fuente Fria maar dan hebben we bijna de wandeling rond.

Het 2e gedeelte, voorbij de TF-24, is uitsluitend bos. Geen uitzicht op de omgeving maar desondanks vinden wij het gebied mooi.
Vanwege afstand en hoogteverschil hebben wij de classificatie zeer zwaar toegekend.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-24, waypoint TF24El Centeno (Km16, Las Lagunetas)
Lengte:
20.2 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
Ruim 600 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
05/03/2018
Verbindingen:

TF-24 El Centeno (Km16, Las Lagunetas
Bus: geen verbinding
Auto: TF-24 waypoint TF24 El Centeno (Km16