3.82 Narices Del Teide RW3 (TF-38)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt Mirador de Chío (Narices del Teide) aan de TF-38, waypoint MiradorChio. We gaan eerst route 18 op van Parque Nacional (Chavao) en gaan na ruim 500 meter rechtsaf de Camino de Las Cocinas op. Eén van de gepubliceerde camino’s op Wikiloc van de gemeente Guía de Isora. Prachtig stuk over een zeer lastig pad. Zeer sterk geërodeerd. Bij een aantal punten heel goed opletten voor de ‘juiste’ route. Mooi uitzicht op het gebied rondom de Pico Viejo en het Teno gebied (april 2014, wandeling 3.42 Narices Del Teide RW2). Maar wij hadden nu wolken, mist en lichte regen! Nog geen anderhalf uur later lopen we weer in de volle zon!

Komen op een onverharde weg. Maar grote delen mogen deze naam niet dragen. Weg is op sommige plaatsen  vrijwel helemaal ‘weg’ geërodeerd. Bij Casa de Chasogo komen we weer op een ‘normale’ 4×4 weg getuige de jeep van de gemeente Guía de Isora bij de Casa. Hebben nog een uitstapje gemaakt naar de Galería Rio de Guía. Ingang gesloten. Op het dak van een gebouw staat een camera.
Bij waypoint Chasogo PR TF-69 is het nog ca. 1.2 km tot aan de TF-38. Volgens de OSM-kaart loopt er een pad – vrijwel parallel – met de TF-38. Dit is geen ‘officieel’ pad. Met de GPS wijst het pad zich vanzelf en er zijn wandelstenen geplaatst. Dit niet officiële pad kostte minder moeite dan de afdaling van de Camino de Las Cocinas! Als we bij de TF-38 komen is de ingang van de 4×4 (jeep) weg op enkele tientallen meters afstand. Nu er vangrail is geplaatst is het wat lastiger geworden. Wij gaan even achter de vangrails en steken dan over.

De 4×4 weg sluit aan op route 9 van Parque Nacional (Narices Del Teide – Pico Viejo). Is een moeilijk begaanbaar pad. Weinig hoogteverschil maar de ondergrond is geen pretje. Maar het zicht op het massale bergmassief is fenomenaal. De Pico Viejo is bedekt met lichte sneeuw. Geen uitzondering in de wintertijd.
Ondanks het betrekkelijk weinig hoogteverschil (ruim 400 meter) classificeren wij de wandeling als zwaar. Met name de afdaling kost een flinke inspanning. Daar staat tegenover dat de wandeling in een prachtig landschap is.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-38, waypoint MiradorChio (Narices del Teide)
Lengte:
9.9 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 400 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken ‘vereist’.

Gewandeld:
01/03/2018
Verbindingen:

Mirador de Chío/Narices del Teide (TF-38)
Bus: geen
Auto: waypoint MiradorChio