3.67 TF-24 El Centeno (Las Lagunetas) – Candelaria

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Deze wandeling is het ‘vervolg’ van de pelgrimsroute Santa Catalina – Tacoronte via Las Lagunetas naar Candelaria (wandeling 3.66). Is ‘samengesteld’ naar beste weten en kunnen. Op de pelgrimsdata zijn wij niet op Tenerife en het bisdom in La Laguna heeft niet de moeite genomen te reageren op onze ‘vraag’ mail. Omdat wij nu wel de juiste ‘route’ nemen (van boven naar beneden) zien wij de ‘merktekens’ van de pelgrimsroute naar Candelaria. Het blijft dan ook merkwaardig dat – als we in Candelaria zijn – de merktekens ‘verdwijnen’. Zelfs bij de basiliek wordt geen gewag gemaakt van de pelgrimsroute.

In ieder geval zijn we er vrij zeker van dat tot aan waypoint Candelaria wij de pelgrimsroute gelopen hebben. Bij dit waypoint staat een bord op basis waarvan wij geconcludeerd hebben dat de Camino Loma de la Barca de ’toegangs’ route is naar de Camino Viejo de Candelaria. Op dit pad zijn heel veel witte stippen geplaatst en het pad is duidelijk zichtbaar. Echter het is vrijwel over de hele lengte een zeer lastig pad. Kost redelijk veel inspanning om de stappen goed te nemen. Maar het gebied is open: mooi uitzicht op onder meer de kustlijn. Echter tot aan Mirador de Igueste hebben we tussentijds geen aanduiding gezien!

In Mirador komen we weer op de ‘officiële’ route van de Camino Viejo de Candelaria. In Igueste is het een strakke afdaling via asfalt. Na Igueste komt het eindpunt in zicht. Het blijft voor ons zeer vreemd dat het pad in Candelaria ‘versperd’ is door een afzetting bij een woonhuis. We moeten nu een ommetje maken en komen dan uit bij een nauwe doorgang en lopen vervolgens parallel met de TF-1. Of de niet afgebouwde brug oorspronkelijk bedoeld is voor de pelgrimage is ons niet bekend. ‘Onze’ pelgrim is ónder de TF-1 doorgegaan terwijl andere tracé’s een andere route via de brug kiezen. Het waarom is ons nog steeds niet duidelijk. Het is ons niet bekend of er op 15 augustus ‘verzamelpunten’ zijn van waaruit vertrokken wordt. Als dit Agua Garcia zou zijn dan is het o.i. mogelijk een combinatie te maken van deze wandeling met wandeling 3.66 (Las Lagunetas – Candelaria). Wordt dan in totaal 3.7 km korter.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-24, waypoint TF24El Centeno (Km16, Las Lagunetas)
Lengte:
11.6 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 1500 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
03/04/2017
Verbindingen:

TF-24 El Centeno (Km16, Las Lagunetas)
Bus: geen verbinding
Auto: TF-24 waypoint TF24 El Centeno (Km16)

Candelaria
Bus: Halte CruzCand (richting Adeje; aan TF-1); richting Santa Cruz idem – schuin overzijde – TF-Auto: nabijheid Basilica de Seňora de Candelaria OF waypoint ParkingCand.