3.64 Las Hayas AR h/t (Redondo-Icod)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

(Mede) aanleiding voor deze heen- en terugwandeling was een kaart waarop stond dat langs de route op ca. 1830 meter hoogte een ‘diepte'(Pozo/Aljibe) was op 556 meter ofwel een verschil van bijna 1275 meter. Helaas niet ‘gevonden’! Ondanks dat een ‘bijzondere’ wandeling!
Las Hayas is alleen met de auto bereikbaar. Even voorbij het gehucht Redondo begint de ‘bewegwijzering’ naar de Area Recreativa Las Hayas.

Het laatste stuk (Pista) is onverhard maar – met enige voorzichtigheid – redelijk berijdbaar. Sinds een aantal jaren is de bewegwijzering in Corona Forestal voor auto’s, ruiters en mountainbikers vernieuwd en verbeterd. De weg náár Las Hayas is eigenlijk al bijzonder. ‘Strakke’ stijging (en daling!). Weinig of geen verkeer. Het lijkt de middle of nowhere.

Volgens ons is het door ons gelopen tracé (deels?) een ‘brand’ gang. Daarom goed te belopen. Grotendeels in het ‘bos’. De laatste kilometers zijn heel fraai. Op de terugweg hebben we – waar mogelijk – een parallel pad gevolgd. Zware wandeling met een stijging én daling van bijna 1000 meter. Teleurstelling dat de ‘diepte’ van 1275 meter niet is aangetroffen/gevonden. Over de aanwezigheid bestaat ‘verschil van mening’ in de groep. Van ‘onmogelijk’ in een dergelijk landschap tot ‘waarom’ zo uitdrukkelijk op de kaart aangegeven. De kaart geeft dit verschijnsel ook op andere plaatsen aan!

Op sommige punten is de 4×4 weg zeer sterk geërodeerd. Maar duidelijke ‘auto’ sporen zijn te onderscheiden. Ondergrond ‘bevroren’! Op twee plaatsen staan waarschuwingen voor bijen. We hebben geen bijenkasten gezien. Voorbij de 1e waarschuwing komen we in het gebied van het Parque Nacional: betreden op eigen risico! Aan het eind van het 4×4 pad (ook het einde van de wandeling) staan ‘muurtjes’ wat wijst op – in het verleden – bepaalde (welke?) activiteiten. Bebouwing of overblijfselen daarvan hebben we niet gezien. Is een zeer fraai (uitzicht) punt op ca. 2000 meter hoogte.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Pista Las Hayas, waypoint Las Hayas
Lengte:
15.4 km
Tijdsduur:
6.5 uur
Hoogteverschil:
Bijna 1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Auto-navigatie instellen op waypoint 7.69 Pista Las Hayas; daarna Pista volgen tot vertrekpunt.

Gewandeld:
13/02/2017
Verbindingen:

Las Hayas (Redondo-Icod)
Bus: geen
Auto: Pista La Hayas, waypoint Las Hayas