3.51 Cruz de Frejel – Montaña Negro RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Deze wandeling kan zowel vanaf El Portillo (14.5 km) als van waypoint TF21Send25PN (11.7 km) gedaan worden. Maakt gebruik van een aantal sendero’s van het Parque Nacional. Binnen de bustijden twijfelachtig. Maar dan moet er wel flink doorgestapt worden. Mooie route. De beschrijving is vanaf TF-21 bij het begin van sendero 25 van Parque Nacional. Vanaf de TF-21 is het informatiepaneel van de Sendero 25 (helaas) niet zichtbaar. Sendero 25 sluit aan op Sendero 1 en gaat door het bos. Een stijging van ca. 150 meter. Geen uitzicht.

Als we op de sendero naar Cruz de Frejel komen krijgen we fraaie uitzichten. Maar even later is de lucht vrijwel volledig dichtgetrokken. Is een paar keer op onze wandeling gebeurd. Om bij de Ermita van Cruz de Frejel te komen gaan we door een opening in een hekwerk. Vóór het hekwerk gaat de route onderlangs La Fortaleza. Een prima pad maar op drie plaatsen ‘afgesloten’ met een hek waar overheen gestapt kan worden. Dit gebied (ook op andere plaatsen) is afgezet na de brand van 2007. Ons is niet duidelijk of het wel of niet toegestaan dit pad te lopen. Wij denken van wel omdat er hekjes in de afrastering geplaatst zijn. Aan het eind komen we weer uit op Sendero 1. Degenen die geen uitstapje naar Cruz de Frejel willen maken kunnen het pad (rechtdoor) nemen dat langs de afrastering gaat. Van Sendero 1 stappen we over op Sendero 32. Vinden wij niet goed onderhouden en de ondergrond is op een aantal plaatsen rul.

Het is een verademing als we op Sendero no. 22 komen die ons leidt naar het begin van Sendero 25. Mooie uitzichten op La Fortaleza als de zon de wolken heeft verdreven. We kiezen ervoor in het bos een andere route te kiezen die op de OSM kaart staat vermeld. Tot onze verrassing is het een oude ‘sendero turístico’; een pad met de bekende ‘wybertjes’ aanduiding. Op het laatste stuk dat door het bos loopt zien we ook hoe de dennen de grond bevochtigen via de naalden die drijfnat zijn door de wolken.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF 21, waypoint TF21Send25PN
Lengte:
11.7 km
Tijdsduur:
5 uur (vanaf El Portillo 14.5 km: 6 uur)
Hoogteverschil:
460 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Zie opmerking in de tekst over bustijden

Gewandeld:
18/03/2015
Verbindingen:

TF-21 Sendero 25 Parque Nacional
Bus: Zie El Portillo
Auto: waypoint TF21Send25PN

El Portillo
Bus: TF-21/TF-24, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas (lijn 342) en Puerto de la Cruz (lijn 348)
Auto: TF-21/TF-24 bij waypoint BusElPortillo