3.49 El Portillo – La Fortaleza – El Portillo

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het eindpunt van lijn 342 (Playa de las Americas – El Portillo), waypoint BusElPortillo. Lijn 348 vanuit Puerto de la Cruz gaat hier ook langs. Parkeerruimte en een restaurant. Wandeling binnen de bustijden mogelijk. Echter flink (blijven) doorstappen. Weinig hoogteverschil maar het gaat een flink aantal keren op én neer. Op deze hoogte is dit inspannender. Daarom de classificatie ‘middelzwaar’. Heel mooie route.

Direct voorbij het restaurant (TF-21) gaan we rechtsaf een pad op dat buiten de afrastering loopt. Na korte tijd gaan we door ‘klap’ deurtjes en zijn we in het ‘park’ van het bezoekerscentrum van El Portillo. We blijven aan de buitenkant van het park en komen dan op de route naar Fortaleza (sendero 1). Het Parque Nacional geeft deze wandeling de classificatie ‘licht’. Ons tracé wijkt enigszins af. Zoals gebruikelijk in dit gebied is de Teide dé blikvanger. Daar kan niemand omheen! Bij Cruz de Frejel, bij de opgang naar La Fortaleza, is een Ermita. Binnen in het gebouwtje bevindt zich zelfs een Nederlandse (Belgische) tekst van Ingrid.

We gaan links een breed pad op en bij het bord ‘Alto Fortaleza’ maken we een korte klim naar de rand van La Fortaleza (sendero 36, Alto de La Fortaleza). We kunnen dan o.a. kijken op een ‘vlakte’ onder ons waar ook een pad loopt als we rond zouden lopen. Prachtig uitzicht. Als we teruggaan en een klein rondje lopen komen we weer bij Cruz de Frejel en lopen door naar een ander uitzichtpunt. Waarschijnlijk een oud punt want het bord is onleesbaar. We gaan nu de route langs hetzelfde pad weer terug naar El Portillo. Nu hebben we weer andere vergezichten (o.a. Izaña, de sterrenwacht) en is de Teide (deels) uit beeld! Samenvattend: mooie route door een fraai landschap.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21/TF-24 bij waypoint BusElPortillo
Lengte:
10 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
240 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
23/02/2015
Verbindingen:

El Portillo (TF-21/TF-24)
Bus: TF-21/TF-24, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas (lijn 342) en Puerto de la Cruz (lijn 348)
Auto: TF-21/TF-24 bij waypoint BusElPortillo