3.48 El Portillo – Icod El Alto (Mirador El Lance)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het eindpunt van lijn 342 (Playa de las Americas – El Portillo), waypoint BusElPortillo. Lijn 348 vanuit Puerto de la Cruz gaat hier ook langs. Parkeerruimte en een restaurant. Samenvattend: mooie wandeling met aantekening ‘spekgladde gedeelten’. Wij hebben ervoor gekozen van boven naar beneden te lopen. Van beneden naar boven vinden wij (te) zwaar en om dan óók nog aan te sluiten op de éénmaal per dag buslijn lijkt ons een onmogelijke opgaaf. Een mooie route maar beslist niet wandelen bij ‘nattigheid’. Grote gedeelten spekglad.

Direct voorbij het restaurant (TF-21) gaan we rechtsaf een pad op dat buiten de afrastering loopt. Na korte tijd gaan we door ‘klap’ deurtjes en zijn we in het ‘park’ van het bezoekerscentrum van El Portillo. We blijven aan de buitenkant van het park en komen dan op de route naar Fortaleza (sendero 1). Bij Cruz de Frejel is een Ermita. Daar begint ook een rondje Fortaleza (3.49 El Portillo – La Fortaleza). Vanaf Cruz de Frejel begint de afdaling naar Icod Alto. Tot aan waypoint GR133 voornamelijk een 4×4 pad. Blijkbaar is er veel water gevallen. Met name in de bochten veel blubber en een gladde ondergrond.

De uitzichten worden steeds meer minder omdat we in de wolken en de mist komen. Het eerste gedeelte van de wandeling was zonovergoten! Twee mooie Miradors zijn we voorbij gelopen: El Asomadero en La Corona. Het gedeelte tussen waypoint GR133 en waypoint La Corona was grotendeels spekglad. Zonder wandelstokken onverantwoord en zelfs mét wandelstokken is het oppassen geblazen. Stapzekerheid is een vereiste. Daarom is het belang de wandeling zeker niet bij regen te wandelen! Misschien is het nog beter deze wandeling vanaf april te doen.

Vanaf waypoint La Corona tot aan de TF-342 is een fraai pad (Camino de la Madre Juana). Op sommige punten hadden we verrassend even uitzicht. Op het punt dat we op de TF-342 komen begint vrijwel direct een afgescheiden voetpad dat langs de TF-342 loopt. Diepe afgrond aan de rechterzijde maar daar was niet veel van te zien vanwege de mist en laaghangende bewolking. Bij Mirador El Lance, het eindpunt, trok de lucht even open: uitzicht op de massale bebouwing langs de kust.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21/TF-24 bij waypoint BusElPortillo
Lengte:
16.1 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
1600 meter (naar beneden)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, wandelstokken vereist en stapzekerheid

Gewandeld:
23/02/2015
Verbindingen:

El Portillo (TF-21/TF-24)
Bus: TF-21/TF-24, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas (lijn 342) en Puerto de la Cruz (lijn 348)
Auto: TF-21/TF-24 bij waypoint BusElPortillo

Icod El Alto
Bus: TF-342, haltes 4526/4396, lijn 354, waypoint BusIcodAlto
Auto: idem, Mirador El Lance