3.40 Parador (TF-21) –Villa Arico (TF-28) PR TF 86

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Prachtige, zware en lange wandeling vanaf de Parador, via Area Recreativa El Contador naar Villa Arico. Goed bewegwijzerd en gemarkeerd. O.a. bij de Parador staat een informatiepaneel over deze wandeling. Vertrekpunt Parador/Ermita. Het eerste gedeelte gaat over een ‘keien’ pad maar daarna komen we op een 4×4 weg (= route 4 Parque Nacional naar El Portillo). We verlaten deze route bij waypoint KP Guajara en gaan over op route 5 Parque National naar Guajara. Bij waypoint Filo komen we op route 18 Parque Nacional).

Bij waypoint KP PR TF86 gaat de route haar eigen weg (na ca. 6.5 km). We hebben nu al zeer fraaie vergezichten had van ‘beide’ zijden. Daar waar de route haar eigen weg gaat hebben we al een behoorlijke klim van bijna 400 meter voor de kiezen gehad. Op deze hoogte is het inspannender dan bijv. op 1000 meter hoogte. Daarna zetten we een gestadige daling in van bijna 1900 meter op ca. 17.5 kilometer. Dat betekent dat veel naar de ‘schoenneus’ gekeken moet worden. Om van de fraaie uitzichten te genieten moeten we ‘even’ stilstaan. Ook is het pad op verschillende punten lastig te lopen: sterk geërodeerd.

De lengte, de klim, de lange afdaling, de ondergrond van het pad en de duur van hebben ons doen besluiten aan de wandeling de classificatie ‘zeer zwaar’ toe te kennen. We blijven ons verrast voelen op welke wijze we barranco’s oversteken. Eerst het gevoel: een moeilijke oversteek en als we er zijn valt het bijna altijd mee. Het is ons opgevallen dat er op verschillende plaatsen ‘gemarkeerde’ paden zijn. Staan op geen enkele kaart en om deze te verkennen is de afstand een beletsel.

Op één punt staat een bord met als richting Barranco del Río/Los Riscos. Geen afstand vermeld en het is géén ( officieel) bord voor een bewegwijzerde route. Op ca. 2.2 km afstand van El Contador (waypoint Bco del Rio). Het spreekt voor zich dat het landschap verandert op de route omdat we van 2500 meter naar 600 meter hoogte gaan. Hoe lager we komen hoe meer ‘landbouw’ er bedreven wordt maar nog meer akkers zijn verlaten. Bij waypoint El Contador is een Area Recreativa. Door de week meestal erg rustig. Een plaats om even bij te komen. Vanaf dat punt is het nog ca. 7.5 km oftewel 1/3 van de afstand naar Villa Arico. Daar waar de PR TF 86.1 weer ‘uitkomt’ op de TF 86 is een bord ‘verwijderd’. Eén remedie: GPS-route aanhouden!
Samenvattend: zeer zware en lange wandeling in een fraai landschap.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, waypoint ErmitaPN (Parador)
Lengte:
22.6 km
Tijdsduur:
8 uur
Hoogteverschil:
400 meter stijgen en 1900 meter dalen
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
21/03/2014
Verbindingen:

Parador (TF-21)
Bus: 1x per dag vanuit Puerto de la Cruz en Playa de las Americas, lijnen 342 en 348
Auto: TF-21, waypoint ErmitaPN

Villa Arico Bus: TF-28, waypoint BusTF28ViArico, lijnen 035 en 430, haltes 7810/7811
Auto: idem