3.34 Teleférico del Teide – Parador – Teleférico del Teide RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de kabelbaan (Teleférico del Teide) bij waypoint Teleferica. Het is belangrijk zo vroeg mogelijk te vertrekken. De eerste lift gaat om 09.00 uur. We waren op dat tijdstip niet de enigen! De kabelbaan brengt ons in ca. 8 minuten van ca. 2.200 meter naar ruim 3.500 meter hoogte. Het kan van belang zijn de tijd te nemen om aan de overgang van ruim 1300 meter – binnen 10 minuten – te wennen. Bij de aankoop van een enkele reis krijg je te horen of de wandeling wel of niet is toegestaan. Het eerste gedeelte van de route tot aan Mirador Pico Viejo (waypoint Mir PicoViejo) is een goed aangelegd pad. Op het moment dat we de Mirador verlaten wordt het pad minder aangenaam. Op sommige plaatsen ligt nog sneeuw dat de hardheid van ijs heeft. Niet ongevaarlijk. Ondanks het feit dat de route bewegwijzerd is, is het lastig op sommige plaatsen het juiste pad te kiezen. Gelukkig zijn er in de loop van de jaren wandelstenen geplaatst. Bijzonder aangenaam!

De uitzichten zijn fenomenaal. Helder weer. Gomera, La Palma, El Hierro en Gran Canaria zijn duidelijk te onderscheiden.
De volgende dag zou het maken van deze wandeltocht onmogelijk zijn geweest: een flink pak sneeuw gevallen en hoge windsnelheden. Oók dat is Tenerife.
Bij het bord van route 23 naar Los Roques, waypoint PN23 Los Roques, is het nog bijna 6 kilometer. De wandeling wilden wij de classificatie ‘zwaar’ geven maar het pad dat volgde is, op meerdere plekken, heel moeilijk begaanbaar. Ook zijn er scherpe afdalingen over rulle ondergrond. Daarom geven wij de classificatie ‘extreem’. De uitzichten blijven ‘ogen strelend’. Na ca. 6 km komen we aan bij het tracé van de rondwandeling 3.04 (Los Roques RW). Maar voordat we daar aankomen zijn wij ‘overgeleverd’ aan wandelstenen die zeer frequent zijn geplaatst. Waar je een bordje verwacht is die er niet en waar de route logisch is zien we een bordje.

Wij denken dat de route van beneden naar boven moeilijker te vinden is als van boven naar beneden. Adviseren wij niet. De route gaat nu langs de bekende rotsformaties van Los Roques. Gemakkelijk te lopen. We gaan langs de parkeerplaats en lopen door naar de Parador waar ook de bushalte is.
Als de eerste lift genomen wordt is het mogelijk hier de bus terug te nemen naar de Teleférico der Teide. Vertrek even naar 16.00. Maar dan moet er wel flink doorgewandeld zijn!
Wij hebben de wandeling ‘rondgemaakt’ en hebben de bus rechts laten staan en na bijna 1.5 uur waren we weer bij de Teleférico del Teide. Het stuk vanaf de Parador tot aan de Teleférica heeft weinig hoogteverschil. Mooie uitzichten.
Wij zijn van mening dat wanneer van de bus gebruik gemaakt wordt het niet mogelijk is deze wandeling te maken. Aankomst ca. 11.00. Daarna met de lift naar boven (waarschijnlijk één of meer liften wachten).
Samenvattend: zéér inspannende maar schitterende wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, station kabelbaan, waypoint Teleferico
Lengte:
14.8 km
Tijdsduur:
8 uur (RW); 6 uur (tot aan Parador)
Hoogteverschil:
1400 meter
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij o.a. sneeuw; wandelstokken noodzakelijk. Bij sneeuw en/of wind kan de kabelbaan gesloten zijn.

Gewandeld:
14/02/2014
Verbindingen:

TF-21 station kabelbaan Teleférico
Bus: Lijnen 342 (Playa de las Americas) en 348 (Puerto de la Cruz): éénmaal per dag (o.i niet mogelijk)
Auto: waypoint BusTeleferico

TF-21 Parador
Bus: Lijnen 342 (Playa de las Americas) en 348 (Puerto de la Cruz): éénmaal per dag (o.i. niet mogelijk)
Auto: waypoint ErmitaPN