3.33 Portillo Alto RW1 (TF-21)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Portillo Alto is hét centrum voor het samenkomen van toeristen, getuige het aantal restaurants. Maar is ook een uitstekend uitgangspunt fraaie wandelingen in allerlei soorten en maten. Bij helder weer adembenemende uitzichten. De Teide is en blijft dominant in de wandeling!

De wandeling is een samenstel van een aantal bewegwijzerde wandelingen in Nacional Parque del Teide. Met de ‘komst’ van de S-39 (Teleférico – Minas de San José Sur) is het mogelijk geworden deze lange rondwandeling samen te stellen.
Vertrekpunt is het begin van de S-24 aan de TF-21. Ligt direct mooi in het landschap! Dalen naar de S-6 die de richting uitgaat naar Montaña Blanca. De S-6 geeft prachtig uitzicht op de Teide maar is tegelijkertijd een ‘stijger’! Behoorlijk inspannend.
Komen via de S-27 op de S-7 en dalen dan af naar de TF-21 (Montaña Blanca), steken deze over, en gaan naar beneden op de (nieuwe) S-39.
Heel ander landschap dan de ‘overkant’ van de TF-21. Maar de Teide blijft dominant! Tot aan Minas de San José Sur is het ca. 3 km. We hebben er bijna een uur over gedaan. Met name het laatste stuk is een echte kuitenbijter! Als we op hoogte zijn staat er een aanwijsbord van de S-39 naar de TF-21 maar er is over ca. 300 meter (helaas) geen ‘afbakening’!

Bij de TF-21 begint de S-30. Is geen gemakkelijk pad. Op een aantal plaatsen behoorlijk geërodeerd. We genieten wel volop van de ‘overkant’ van de krater! Als er op de S-4 (Siete Cañadas) komen moeten we nog ca. 5 km. Maar tot aan Portillo Alto is er – gelukkig – weinig hoogteverschil.
Bij de kruising Sendero 4 – Sendero 2 gaat – volgens de OSM bij ons waypoint Sendero 4-2 – een pad linksaf richting de TF-21. Hebben we gelopen maar raden wij niet aan.
De S-4 nog even volgen en dan komt er een ‘officieel’(zij)pad S-4.1 dat naar Portillo Alto gaat. Een korte flinke klim! Gaan nog een (verlaten) uitzichtpunt Mirador Arenas Negras voorbij en zijn dan weer bijna bij onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, waypoint Portillo Alto
Lengte:
20.4 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
650 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
22/01/2018
Verbindingen:

Portillo Alto (TF-21)
Bus: geen (wel busverbinding maar niet mogelijk binnen de bustijden)
Auto: waypoint Portillo Alto