3.31 El Portillo – Los Realejos Alto

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Inspannende wandeling met heel veel verschillen.
Vertrekpunt is de bushalte bij El Portillo. El Portillo wordt maar één keer per dag door een bus aangedaan vanuit Playa de las Americas en Puerto de la Cruz. Goed overwogen moet worden of van de bus naar El Portillo gebruik kan worden gemaakt. De bus komt aan om ca. 11.00 uur en 7 uur daarbij opgeteld is 18.00 uur. Feitelijk alleen te lopen als het uur ‘verzet’ is!

Kort langs de TF-21 en gaan rechtsaf een pad op. Lopen we door het ‘parkje’ dat bij het bezoekerscentrum hoort. Het eerste stuk van de wandeling (gedeelte La Fortaleza) heeft een heel langzame stijging. Voortdurend is er zicht op het massief van de Teide die (nog) een beetje bedekt is met sneeuw. Voor eind maart redelijk bijzonder. Een fraai landschap dat zelfs overgaat in een groot zand’ strand’. Als we het strand verlaten komen we twee keer een waarschuwingsbord voor bijen tegen. Eén zijweg is zelfs verboden! De uitkijkpost, Torre de Incencios San Juan de la Rambla, is blijkbaar bedoeld om bosbranden vroegtijdig te signaleren (waypoint KP6 ElPortillo).

Bij waypoint KP 3.30-3.31 gaan we de 4×4 weg af en een pad op. Gelukkig goed gemarkeerd met wandelstenen (we hebben er een aantal bijgeplaatst) maar ondanks dat is het geen gemakkelijk pad omdat er (te) veel begroeiing is. Als de tijd wordt genomen is het goed te doen en ook wij zijn uitgekomen! Hoe dichter we in de buurt komen van de Zona Acampada Fuente Pedro hoe herkenbaarder het pad wordt. Wij zijn het terrein ‘dwars’ overgestoken en naar de 4×4 weg gelopen. Niet helemaal het officiële tracé! Tot aan waypoint GR 133 is het een 4×4 weg. Op dit punt komt deze wandeling samen met de wandeling 3.24 vanaf El Camino de Chasna.

Even voorbij dit waypoint ‘snijden’ wij wat bochten af door het volgen van een mountainbike-pad. Althans wij hebben dit vermoeden. Kan behoorlijk glibberig zijn. Bij het uitzichtpunt waypoint PR TF40 gaan we rechtsaf het pad in van de gelijkluidende bewegwijzerde wandeling naar Los Realejos Alto. Een scherpe, inspannende en mooie afdaling. Ruim 600 meter op nog geen 2 kilometer. Andersom lijkt het ons ook geen aangenaam tijdverdrijf! In Realejos Alto komen we weer – zoals gebruikelijk – bij de kerk uit. Even doorgelopen naar een bushalte waar een aantal lijnen samenkomen (waypoint BusRealAlto).

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21-24, waypoint BusPortillo
Lengte:
20.1 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
300 meter stijgen en 2000 meter dalen (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wees bedacht op weersverandering; wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
25/03/2013
Verbindingen:

El Portillo
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas en Puerto de la Cruz bij kruising TF-21 en TF-24, waypoint BusPortillo
Auto: TF-21 bezoekerscentrum El Portillo, waypoint El Portillo OF waypoint BusElPortillo
Realejos Alto
Bus: TF-324, waypoint BusRealAlto bij Correos/rotonde
Auto: idem