3.30 El Portillo – Icod de los Vinos

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte. El Portillo wordt maar één keer per dag door een bus aangedaan vanuit Playa de las Americas en Puerto de la Cruz. Goed overwogen moet worden of van de bus naar El Portillo gebruik kan worden gemaakt. De bus komt aan om ca. 11.00 uur en 8 uur daarbij opgeteld is 19.00 uur. Feitelijk alleen te lopen als het uur ‘verzet’ is! In Icod zijn goede busverbindingen en logeeradressen.

We gaan kort langs de TF-21 en gaan dan rechts een pad op dat ons door het ‘parkje’ leidt van het bezoekerscentrum. Het eerste stuk van de wandeling (gedeelte La Forteleza) heeft een heel langzame stijging. Voortdurend is er zicht op het massief van de Teide die (nog) een beetje bedekt is met sneeuw. Voor eind maart redelijk bijzonder. Een fraai landschap dat zelfs overgaat in een groot zand’ strand’. Als we het strand verlaten komen we twee keer een waarschuwingsbord voor bijen tegen. Eén zijweg is zelfs verboden! De uitkijkpost, Torre de Incencios San Juan de la Rambla, is blijkbaar bedoeld om bosbranden vroegtijdig te signaleren (waypoint KP6 ElPortillo).

Bij waypoint KP5 El Portillo verlaten we de route TF-38 Mta Cascajo (3.10 TF-38- El Portillo) en gaan weer verder naar ‘beneden’. Na korte tijd komen we bij een ‘water’ station van de barranco Vergara. ‘Toevalligerwijs’ ontmoeten we daar een enthousiaste medewerker met wie we in gesprek raken. Hij toont ons – vol trots, maar achter gesloten deuren – de locomotief etc. van het treintje dat in de bergen verdwijnt en maakt een luik open waar het water vol geweld stroomt. Bijzonder interessant! (waypoint Vergara). Het gedeelte tussen Barranco de las Arenas en El Lagar maakt ook deel uit van de rondwandeling El Lagar AR RW1 (wandeling 3.23). Het is een pad dat grotendeels parallel loopt met de 4×4 weg, de toegangsweg naar de Zona Recreativa Bco Arenas vanaf El Lagar. Het eerste gedeelte heel goed te lopen. In het laatste stuk zijn er wat hindernissen, zoals omgevallen bomen.

Bij El Lagar moeten we niet de 4×4 weg nemen maar het flagstonepad dat ‘overgaat’ in een Camino die ons opnieuw verder naar beneden, door het bos, leidt. Onderweg zien we hier en daar afdrukken van paardenhoeven en auto’s. Zolang de afdaling via paden/onverharde wegen gaat, gaat het prima. Maar op het moment dat we het asfalt betreden (helaas geen alternatieven) is het met de pret gedaan. Naar beneden over asfalt is veel inspannender. Daar staat tegenover dat we meer uitzicht krijgen. In Icod de los Vinos arriveren we tijdens de siësta ondanks het feit dat deze stad veel toeristen trekt. Maar dat geldt ook (nog) voor Santa Cruz! Icod heeft goede busverbindingen. Ook de taxistandplaats is bij de bushalte. In de directe omgeving van de bushalte is parkeren mogelijk; eventueel in een parkeergarage.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21-24, waypoint BusPortillo
Lengte:
23.9 km
Tijdsduur:
8 uur
Hoogteverschil:
1900 meter (naar beneden)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wees bedacht op weersverandering

Gewandeld:
25/03/2013
Verbindingen:

El Portillo
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas en Puerto de la Cruz bij kruising TF-21 en TF-24, waypoint BusPortillo
Auto: TF-21 bij bezoekerscentrum, waypoint El Portillo OF waypoint BusElPortillo

Icod de los Vino
Bus: centraal busstation, waypoint BusIcod
Auto: mogelijk parkeren omgeving drakenboom of parkeergarage (waypoint PlazaAmericaIcod)