3.28 La Caldera – La Crucita RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Deze route is samengesteld uit een aantal wandelingen. Reden is dat er geen busverbinding is met La Crucita en het – qua logistiek – gemakkelijker is een rondwandeling te maken. Het is wel een wandeling in de categorie ‘extreem’ vanwege afstand en hoogteverschil. Het eerste gedeelte is uitstekend bewegwijzerd. Het is wel een stevige klim van ca. 1200 meter naar ruim 1700 meter. Voornamelijk door het bos maar hier en daar is er een mogelijkheid te genieten van de kustlijn!

Het eerste gedeelte van de route moet zowel de GR 131 als de GR 133 zijn. De GR 133 staat echter niet vermeld! freytag&berndt heeft (nog) steeds een ander tracé ingetekend dat overeenkomt met het ‘officiële’ tracé van de Eilandsregering, maar de werkelijkheid is anders! Vanaf Mirador Chimache en Chipeque aan de TF-24 zou een verbinding lopen met het (oude) tracé van de GR 131. Wij hebben dit niet gevonden! Daarom hebben wij vanaf waypoint KP GR131-133 een afbuiging gemaakt die aansluit op de GR 133. Eigen variant!!

Vanaf waypoint KP GR 131-133 tot aan de TF-24 is een korte maar stevige klim van bijna 200 meter. Een heel kort stuk langs de TF-24 en dan gaan we een niet goed zichtbaar pad op. Er staan wandelstenen! Hoe verder we komen hoe zichtbaarder het pad. Wij hebben bij het beginpunt ook een aantal rondjes gedraaid! Het pad wordt weinig belopen maar voert ons naar de Montaña Ayosa (2074 meter) waar een aantal masten staan. Uitzicht uniek (denken wij) maar tijdens onze hele wandeling hadden we mist!!

Wij hebben zowel vóór als achter de’ berg’ gelopen om uit te komen op het pad naar beneden. Op onze file staat het tracé vóór de berg. Achter de berg klim je over grote rotsblokken! Het pad komt daarna weer uit bij de TF-24 bij een vervallen gebouw. Wij gaan echter een ‘bos’ pad op. Weinig belopen maar redelijk zichtbaar. Wel staan er zo nu en dan wandelstenen op de gedeelten die minder goed zichtbaar zijn. Heel fijn deze gewoonte om wandelstenen te plaatsen!

We komen uit op een onverharde weg en daar moeten we volgens het ingetekende tracé van F&B linksaf een 4×4 pad op. Na korte tijd moet er dan rechts een pad komen. Op dat punt staan wandelstenen maar een pad ontbreekt. Wij hebben ca. een uur in het terrein gezocht, verschillende wandelstenen gezien, maar geen pad kunnen ontdekken. Onverrichterzake zijn we teruggekeerd en hebben een korter tracé, over een 4×4 pad, genomen naar La Crucita. Ook een mooi breed pad! Vanaf La Crucita dalen we weer af naar La Caldera. D.i het pelgrimage pad vanaf Aguamansa naar Candelaria. Hier zijn zeer fraaie uitzichten maar het is wel een straffe daling. Het laatste stuk tot aan La Caldera is weer een breed pad.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21 bij Recreativia Caldera, waypoint Caldera
Lengte:
18.4 km
Tijdsduur:
8 uur
Hoogteverschil:
Ruim 900 meter
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
28/02/2013
Verbindingen:

La Caldera (TF-21)
Bus: TF-21 bij Recreativia Caldera, waypoint Caldera, lijn 345, halte 4253
Auto: idem

La Crucita (TF-24)
Bus: geen verbinding
Auto: TF-24 bij uitzichtpunt La Crucita, waypoint Crucita