3.24 Parador – Cruz de Tea – Granadilla de Abona

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer fraaie wandeling.
Vertrekpunt is de Ermita (waypoint Ermita PN) bij de Parador aan de TF-21. Het eerste stuk van de wandeling loopt parallel met wandeling 3.14 (Parador – El Portillo). Bij het punt waar route 5 Parque Nacional (Degollada de Guajara) van Parque Nacional begint gaan we rechtsaf en klimmen naar bijna 2400 meter. Hier en daar zijn nog sneeuwresten te zien.

In deze wandeling ligt (een gedeelte van) etappe 6 van GR 131. Toen wij in januari wandeling 3.14 (Parador- El Portillo) hebben gedaan kwam de zon niet boven de bergwand uit. Maar nu – in maart – komr de zon al veel hoger en van schaduw is bijna geen sprake meer. De temperatuur is navenant. Wij hadden het idee dat – na beklimming van het ‘hoogste’ punt we direct zouden gaan dalen. Aan ‘deze’ kant van de bergrug is ook een ‘hoogvlakte’. De naam is niet voor niets ‘degollada’. De eerste kilometers blijven we vrijwel op gelijke hoogte lopen. De uitzichten zijn adembenemend! Het was ook een aangename verrassing de Montaña la Arena te ontdekken. Een zwarte berg met heel veel zwart ‘gruis’ waar we langs gelopen hebben. Een kaarsrecht pad!

Voorbij het ‘zwarte’ pad komen we in het ‘bos’ en lopen weer een gedeelte parallel met wandeling 6.07 (Vilaflor – Paisaje Lunar). We passeren daarbij de Paisaje Lunar. Vanaf dit punt gaat er óók een wandeling naar Cruz de Tea (TF PR 83). Deze hebben wij gevolgd tot aan Cruz de Tea. Bij Cruz de Tea een rondje gelopen naar de bushalte (waypoint BusCruzTea). Wij zijn doorgelopen naar Granadilla de Abona. Weer een geheel ander landschap! Op het punt dat we de verharde weg verlaten komen we op een 4×4 weg die ‘plotseling’ stopt. Aan de rechterkant een ‘privado’ oprit. In de directe nabijheid van de oprit volgen we de bekende waterleidingbuizen (goed opletten!). Daarna lopen we weer langs de bekende muurtjes. Het laatste stuk – vlak bij Granadilla – is veel belopen. We komen (opnieuw) uit bij de verharde weg.

Als we vanaf Granadilla zouden zijn vertrokken is het op dit punt goed opletten omdat er meerdere ‘paden’ gemaakt zijn. Een GPS is dan onmisbaar! We komen op de TF-28 en zijn dan in de buurt van eindbestemming. De wandeling is, zoals wij hebben gelopen, géén zware wandeling. Alleen vanwege de afstand door ons gekwalificeerd als ‘zwaar’. Andersom is hij, naar onze mening, zelfs extreem!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, Parador, waypoint ErmitaPN
Lengte:
20.1 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
300 meter stijgen; bijna 2000 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Gedeelte van etappe 6 lange afstandswandeling GR 131.

Gewandeld:
28/03/2011
Verbindingen:

Parador
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas en Puerto de la Cruz! Lijnen 342 en 348.
Auto: TF-21 bij Parador waypoint ErmitaPN

Cruz de Tea
Bus: bij waypoint BusCruzTea, lijn 474, halte 7982 (lage frequentie)
Auto: idem

Granadilla de Abona
Bus: bij waypoint BusGranadilla
Auto: waypoint Granadilla de Abona