3.21 La Caldera – Candelaria

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Pelgrimage?

Wij hebben de route in twee delen gelopen. Het eerste stuk vanaf La Caldera naar Mirador de la Crucita aan de TF-24. (Officieel gaat de route vanaf Aquamansa, maar wij vinden deze toegang gemakkelijker). Een zeer zware maar mooie route. Ruim 800 meter lopen we parallel met de lange afstandswandeling GR 131 tot aan Pedro Gil waar ook een watertappunt is (wandeling 3.19, La Caldera – La Esperanza). Vrijwel geen hoogteverschil op dit gedeelte (ca. 1200 meter). Dan begint een stijging van bijna 800 meter op nog geen 4 kilometer afstand. Dat is heel pittig!

Bij Pedro Gil staat een aanwijsbord van de Camino Candelaria. De route is niet bewegwijzerd maar op sommige (cruciale) punten staat een bord. In het algemeen is de route goed te volgen maar in het begin zijn er ‘uitstapjes’ gemaakt en zijn er meerdere paden en dat maakt het soms (voor ons) verwarrend. Maar hoe hoger we komen hoe gemakkelijker – ook voor ons! – de route te volgen is. De route gaat in het begin door het bos maar als we uit het bos komen is het uitzicht – bij helder weer – bijzonder mooi. Zowel op de kustlijn als op de bergwanden. Het pad is op een behoorlijk aantal punten ‘uitgehakt’ (uitgesleten?) en daar is de ondergrond behoorlijk rul. Voordat je het weet maak je een uitglijder. Bij de Mirador de la Crucita steken we de weg over en gaan richting Arafo – Candelaria.

Tot onze verrassing zien we bij de Mirador een (nieuw) paaltje met daarop Maria met het kindeke Jezus. Voor ons een teken dat we nog steeds de juiste route hebben. (Omdat er ruim anderhalf jaar tijdverschil is tussen het lopen van de route in twee gedeelten is niet vastgesteld of in het eerste gedeelte van de route nieuwe paaltjes zijn geplaatst) Stapzekerheid is op de route naar beneden heel belangrijk. Het gaat soms heel snel!

In het begin van de afdaling zijn er op cruciale punten paaltjes met de bekende afbeelding geplaatst. Ofwel wij zijn Maria kwijtgeraakt of Maria heeft ons verlaten maar in de buurt van een finca waar kastanjes (!) worden ‘verbouwd’, zijn we de ‘paaltjes kwijtgeraakt. Nergens hebben wij enige beeltenis kunnen ontdekken. Ook niet bij de kerk in Arafo en bij de basiliek in Candelaria. Je zou toch verwachten dat in ieder geval bij de basiliek in Candelaria een beeltenis te zien zou zijn.

Ondanks dat hebben we de route gelopen die – naar onze mening – grotendeels parallel loopt met de getekende lijn van de Camino a Candelaria/GR 133 op de kaart van freytag&berndt. Voor 100% kun je niet vertrouwen op de ingetekende lijn omdat de lange afstandswandeling GR 131 vanaf Caldera tot aan La Esperanza anders ingetekend is dan de bewegwijzerde wandeling! Maar voor eventuele correcties houden wij ons aanbevolen!! Het pad wijst zich vanzelf. Heel veel belopen en geërodeerd. Bij regen beslist niet gaan lopen! Voor Arafo komen we op de geasfalteerde weg. Geen uitkomst want de afdaling is daar veel moeilijker dan een ‘gewoon’ pad. We hebben een behoorlijke spierpijn opgelopen.

In Arafo is in de nabijheid van de kerk een busstation (waypoint BusArafo). Parkeren is daar ook mogelijk. Het gedeelte tussen Arafo en Candelaria is deels geasfalteerd en deels niet verhard. Gemakkelijk te lopen omdat de afdaling heel geleidelijk is. In Candelaria gaan wij langs drie bushaltes. De twee laatsten zijn bedoeld voor de terugreis. Ofwel naar Arafo (halte 8031, lijn 121) of naar het Zuiden (halte CruzCand; richting Adeje) aan de overzijde van de TF-1. De bus naar het Noorden (Santa Cruz) ligt iets verder dan halte 8031 aan de rechterzijde van de TF-1 (geredeneerd vanaf de basiliek).

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, bij parkeerplaats La Caldera (bij restaurant), waypoint La Caldera
Lengte:
20.4 km
Tijdsduur:
8 uur
Hoogteverschil:
800 meter omhoog en 2000 meter omlaag
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken ‘vereist’

Gewandeld:
03/12/2012
Verbindingen:

La Caldera
Bus: parkeerplaats La Caldera (bij restaurant), lijn 345,halte 4253
Auto: TF-21, parkeerplaats La Caldera bij waypoint La Caldera
Arafo
Busstation: Avenida de Los Reyes de España, waypont BusArafo, lijnen 121 en 936
Auto: omgeving busstation
Candelaria
Bus: Halte BusCand8031 (richting Arafo)
Idem: Halte CruzCand (richting Adeje; aan overzijde TF-1) Richting Santa Cruz even voorbij halte 8031 aan TF-1
Auto: parkeren in nabijheid Basilica de Seňora de Candelaria OF waypoint ParkingCand