3.19 La Caldera – La Esperanza (etappe 3 GR-131)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vooraf:
Deze wandeling van 30 kilometer hebben we in tweeën gesplitst. Bij km-paal 22 aan de TF 24 gaat een onverharde weg (ca. 300 meter) naar de GR 131. Dat is nagenoeg op de helft van de afstand. Het is bijzonder jammer dat de Titsa geen buslijn heeft vanaf Santa Cruz naar El Portillo en de Parador. Nu moet je altijd met de auto óf vanaf La Caldera 30 km lopen om in La Esperanza te komen. En dat is een heel lang eind! Het wandelen op het schitterende eiland Tenerife is te bevorderen als er een infrastructuur langs (lange) wandelroutes komt waar je (eenvoudige) logies en eten kunt krijgen.
Logistiek: Wij hebben één auto gebruikt: twee wandelaars afgezet in La Caldera; de andere twee zijn doorgereden naar KM 22 aan de TF-24, auto geparkeerd en vervolgens gewandeld naar La Esperanza. Opgehaald door het eerste wandelpaar dat in La Caldera is gestart.

1e gedeelte: La Caldera tot Km-paal 22 aan de TF-24

Dit is een pittige wandeling. Op een vrij korte afstand (4 km) stijgen we ca. 600 meter. Daarna weer naar beneden en vervolgens weer stijgen. Dit gaat door tot aan het eind van het 1e gedeelte. De eerste 2.5 kilometer verlopen vrijwel vlak maar dan begint de klim. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat door het bos. Maar er blijven genoeg gedeelten over waar we vrij uitzicht hebben op de Teide, de kustlijn en de bergwand aan de rechterkant. Heel fraai als het helder weer is. Tijdens onze wandeling hadden we prachtig weer. Maar het kan ook heel koud en mistig zijn. Ons advies: niet gaan wandelen tenzij het alleen om het ‘lopen’ gaat. De route is goed verzorgd en bewegwijzerd. Sommige gedeelten zijn voorzien van houten ‘trappen’ en bij bepaalde punten is een hekwerk aangebracht.

Hier en daar liggen bomen over het pad (gewaaid) en er zijn ook stenen naar beneden gekomen. Niet voor niets is er voor ruim 2 kilometer een waarschuwing voor ‘vallende’ stenen. We lopen dan langs de bergwand over een betrekkelijk smal pad. Als je last van hoogtevrees hebt dan is dit een moeilijk gedeelte. Ook zijn wegwijzers aangebracht met vermelding van het aantal kilometers. Op zeker twee punten zijn verkeerde getallen geplaatst. Met een gps zijn dit soort getallen gemakkelijk te ‘controleren’. Samenvattend: een zware wandeling waar je voldoende voor terugkrijgt.

2e gedeelte Km-paal 22 TF-24 – La Esperanza

Deze wandeling is middelzwaar. Voornamelijk een afdaling naar La Esperanza. Grotendeels door het bos. Uitzichten op de kustlijn zijn schaars. Op veel plaatsen is het uitzicht ‘net niet’ Af en toe hebben we een prachtig uitzicht op de kustlijn omdat je dan door de bomen kunt kijken of wanneer de begroeiing kort gehouden is voor een hoogspanningsleiding. De bossen waar we doorheen lopen beginnen met het typische Canarische dennenbos en gaan geleidelijk over in een iets lager bos met veel loofbomen en een soort boomheide. Nergens op Tenerife hebben we zoveel vogels horen fluiten als hier. Ook de vele verschillende planten die in bloei staan maken de wandeling afwisselend. Het is aan te bevelen de wandeling daarom ook in het begin van het jaar te lopen. Kijk ook achterom, want op een enkele plek heb je een prachtig uitzicht op de Teide. De paden tijdens de wandeling zijn over het algemeen goed onderhouden. Eerst loop je over smalle bergpaadjes, daarna vooral over bredere 4×4 paden. Na ongeveer 5 kilometer is er een rustplaats, met een bron, waar je even op krachten kunt komen voor de rest van de wandeling.

Fietsers zijn niet toegestaan op veel paden. Helaas ontbreekt het toezicht erop, zodat je plotseling geconfronteerd kunt worden met een groep ATB’ers die heel hard kunnen fietsen! Zeker niet van gevaar ontbloot voor de wandelaar. In La Esperanza komen we bij een plein uit waar een informatiepaneel staat. Aan de overkant van het plein is het plaatselijk politiebureau. Bij de Plaza del Ayuntamiento is een taxistandplaats en een bushalte.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, La Caldera aan de TF-21 (bij Aquamansa)
Lengte:
31.6 km
Tijdsduur:
1e gedeelte ca. 15.8 km: 4 uur; 2e gedeelte ca. 15.8 km: 3.5 uur (naar TF-21)
Hoogteverschil:
1e gedeelte: 600 meter (omhoog); 2e gedeelte 400 meter omlaag
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees voor 1e gedeelte; in het eerste gedeelte waarschuwing voor vallende stenen (ca. 2 km); 1e gedeelte niet lopen bij “slecht” weer. Etappe 3 GR 131

Gewandeld:
07/02/2011
Verbindingen:

La Caldera
Bus: parkeerplaats La Caldera (bij restaurant), waypoint LaCaldera, lijn 345, halte 4253
Auto: TF-21, La Caldera, waypoint LaCaldera
Km-paal 22 TF-24
Bus: geen
Auto: parkeren bij KM-22 aan de TF-24, waypoint GR131 KM24
La Esperanza
Bus: In nabijheid van Plaza del Ayuntamiento (ook taxistandplaats) Op OSM kaart geen gegevens vermeld.
Auto: parkeren bij politiebureau, in nabijheid kerk, waypoint Esperanza