3.18 El Portillo – La Caldera (etappe 4 GR-131)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

De route beginnen we bij het bezoekerscentrum van El Portillo OF bij de bushalte waypoint BusElPortillo. We steken de TF-21 over en gaan na ca. 70 meter linksaf een pad op (=GR 131) dat ons leidt naar het kruispunt waar de bushalte en een restaurant is. Een vrij gemakkelijke route die grotendeels door het ‘bos’ gaat. Aan de overkant van de kruising van de TF-21 en TF-24 staat een paal met een wit-rode streep, hét kenmerk van een lange afstandswandeling. Een kort gedeelte gaat de wandeling parallel met no. 14 van Parque Nacional. Daar waar een bordje met no. 14 staat om rechtdoor te gaan, gaan we linksaf. Op dat punt geen aanduiding maar als we het Parque Nacional ‘uitgaan’ begint de bewegwijzering. In één woord: uitstekend!

Onderhoud blijft belangrijk omdat gedeelten van het pad binnen een paar jaar dicht kunnen groeien door o.a. braamstruiken. Op twee punten is er een tunnel onder de TF-21 gemaakt voor de wandelaar! Dat is het betere werk en hulde daarvoor. Toen wij vertrokken was het helder weer. Na een aantal kilometers trok de lucht dicht (geen uitzondering in dit gebied). Maar hoe meer we daalden hoe meer de lucht opentrok en de laatste kilometers was het zicht op Puerto de la Cruz en de kustlijn weer helder. Bijna de gehele route loop je beschut onder bomen of langs struiken. Aangenaam voor het wandelen maar de uitzichten zijn navenant minder.

Het is verboden op de route te mountainbiken maar er wordt veel gemountainbiked! Niet alleen gevaarlijk voor wandelaars (want ze gaan erg hard!) maar ook slecht voor het milieu en de kwaliteit van het wandelpad. Op de route 6.07 (Vilaflor – Paisaje Lunar TF-72) zijn op verschillende plekken belemmeringen gemaakt voor mountainbikers. O.i. een goede oplossing. De daling is ca. 1000 meter op 8 kilometer maar er zijn vrijwel geen steile afdalingen. En waar ze zijn, zijn er ‘trappen’ gemaakt. Het is om deze reden een aangename route. De laatste 3 kilometer naar La Caldera stijgen we bijna 200 meter. Maar ook stijging gaat langzaam en is niet inspannend. In Caldera is er voldoende gelegenheid de inwendige mens te versterken.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Portillo, waypoint ElPortillo
Lengte:
13.2 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
1000 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
03/02/2011
Verbindingen:

El Portillo
Bus: In de nabijheid van kruising TF-21 en TF-24, waypoint BusEl Portillo
Auto: Bezoekerscentrum Parque Nacional, waypoint El Portillo OF waypoint BusElPortillo
La Caldera
Bus: parkeerplaats La Caldera (bij restaurant), lijn 345, (eind)halte 4253
Auto: TF-21, parkeerplaats La Caldera