3.17 El Filo RW1 (TF-24)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Aan de TF-24 begint bij waypoint Filo route 8 van Parque Nacional. Ruim 18.5 km naar de Parador. (wandeling 3.26 Filo – Parador) Voor deze rondwandeling hebben wij grotendeels gebruik gemaakt van de routes van P.N. Eén gedeelte hebben wij van de Rother wandelgids maar deze ‘route’ loopt dood. Een gemakkelijke en mooie route. Een route waar de Teide, bij helder zicht, erg dominant is.

Bij waypoint Filo is (beperkte) parkeerruimte. Géén busverbinding. Het gedeelte dat wij lopen van de route 8 is een 4×4 weg. Na ca. 400 meter gaan we rechtsaf naar route 37. Loopt o.i. in het begin ‘anders’ dan op de kaart van Parque Nacional is aangegeven. Loopt in het begin vrijwel parallel met route 8 (ca. 500 meter). Goed aangelegd en duidelijk zichtbaar in het landschap. Route 37 ‘eindigt’ bij route 2 (Arenas Negras). Daar gaan we linksaf. Op het punt dat route 2 rechtsaf gaat, zou ons pad – volgens Rother – linksaf moeten gaan. Ook op de OSM-kaart is dit ‘pad’ ingetekend. Ook volgens onze herinnering van 2010 was er toen een duidelijk pad dat over de ‘vlakte’ ging.
Maar nu lopen we ‘vast’ op een omheining. Dit is een ‘proefgebied’ voor planten c.a. Maar volgens ons is het pad ‘vrijwel’ onzichtbaar (geworden of gemaakt). Daarom is de omheining een ‘oriëntatiepunt’ en passeren deze aan de rechterkant.
Dit gedeelte tot aan route 8 van P.N. is een vlak stuk en het lopen op de GPS is o.i. geen probleem. Ook zien we dat er meer gelopen wordt en waar we uitkomen is er weer sprake van een ‘pad’ als we terugkijken.
We zijn er niet zeker van of het oversteken van het ‘vlakke’ gedeelte toegestaan is.
Maar het staat wel vermeld in de ‘Rother-wandelgids’, maar dat is geen garantie!. De wandeling gaat vanaf dat punt weer terug via route 8 van het P.N. Zelf hebben we nog een andere route genomen die ook op de OSM kaart is ingetekend. In het begin ontbreekt het pad vrijwel maar hoe verder we komen hoe duidelijker het pad. Ook is duidelijk te zien dat er meer gelopen wordt. Ook hier is het pad aan het einde moeilijk te traceren. Je komt dan uit bij het eind/beginpunt van wandeling 37.
Ook hier geldt de vraag of het al dan niet toegestaan is. Is reden geweest het tracé niet in de wandeling op te nemen.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF 24, waypoint Filo
Lengte:
7.4 km
Tijdsduur:
2.5 uur
Hoogteverschil:
160 meter (totaal)
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
09/12/2015
Verbindingen:

TF-24 El Filo
Bus: geen
Auto: waypoint Filo