3.15 Montaña Blanca – El Portillo

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de parkeerplaats Montaña Blanca aan de TF-21 waar wandelaars kunnen vertrekken voor het beklimmen van de Teide. Wij waren er vóór half tien en toen waren er nog enkele parkeerplaatsen vrij! De ‘echte’ wandelaars naar de Teide vertrekken veel vroeger! Het is een gemakkelijk te lopen route. Prima paden en goed gemarkeerd.

We zijn eerst naar de ‘Teide-eieren’ of bommen gelopen. Dit is het eerste gedeelte van route 7 Nacional Parque (Montaña Blanca – Pico Teide; wandeling 3.02). De bommen zijn behoorlijke exemplaren maar op andere wandelingen hebben we ook grote bommen gezien die niet onderdoen voor deze. Wel bijzonder dat er hier zoveel bij elkaar liggen. Daarna zijn we weer teruggelopen en zijn route 6 van Parque Nacional gaan volgen (Montaña de los Tomillos, 2.222m) die bij Roque del Peral overgaat in route 1 Parque Nacional.

De ondergrond van de hele route bestaat uit lapilli. Lapilli is een onderdeel van pyroclastische gesteente of effusief gesteente. Dit is gesteente gevormd uit materiaal dat tijdens vulkaanuitbarstingen uitgeblazen wordt. Dit materiaal wordt tefra of pyroclasten genoemd. Pyroclastisch gesteente is een vulkanisch gesteente, maar wordt soms ook als een afzettingsgesteente gezien. Tefra wordt op basis van grootte onderverdeeld in:

  1. ˃64 mm: vulkanische bommen of blokken
  2. 4 – 64 mm: lapilli
  3. 0,25 – 4 mm: grove as
  4. 0,25mm: fijne as

De route biedt verschillende (ver)gezichten. Het zicht op de Teide blijft indrukwekkend. Zoveel massief op zo’n klein eiland. Zeker wanneer er ook nog sneeuw ligt. Het is zeker geen uitzondering als de temperatuur in dit gebied onder de 0 graden is en er een behoorlijke wind staat. Goede en warme kleding (in het begin) is dan zeker geen overbodige luxe. Tijdens onze wandeling was het goed weer, de Teide volledig ‘in zicht’. Maar binnen vijf minuten kan het veranderen! Het laatste stuk van de wandeling gaat door het ‘parkje’ van het bezoekerscentrum. Na het ‘klap’ hekje nog even naar beneden en dan zijn we heel dicht bij de bushalte en een restaurant waar een aantal snuisterijen te koop zijn.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, Montaña Blanca, waypoint MontanaBlanca
Lengte:
10.1 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 500 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
10/03/2011
Verbindingen:

Montaña Blanca
Bus: Een keer per dag! (lijn 342 uit Playa de las Americas en lijn 348 uit Puerto de la Cruz), haltes 7687/7686 (contant betalen)
Auto: TF 21 bij parkeerplaats Montaña Blanca, waypoint MontanaBlanca

El Portillo
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas en Puerto de la Cruz bij kruising TF-21 en TF-24, waypoint BusElPortillo
Auto: TF-21 bij bezoekerscentrum El Portillo, waypoint ElPortillo OF waypoint BusElPortillo