3.101 Aguamansa RW1 (TF-21)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer zwaar. Mooie en afwisselende wandeling.
Vertrekpunt bushalte bij Aguamansa, waypoint BusAguamansaTF21. Tegenover de bushalte is – naast de weg – voldoende parkeerruimte. Advies: met de wijzers van de klok mee wandelen. Is een langzamere stijging dan andersom.

Lopen eerst parallel met de TF-21 en in de ‘bocht’ gaan we een bewegwijzerde route op. Daalt flink maar na ca. 1 km beginnen we aan de stijging. Bij het ‘kruispunt’ houden we links aan en komen op de Pista de Mamio die blijkbaar eindigt waar de Camino de Candelaria begint. Komen dan op een ‘slinger’ weg die aanmerkelijk langzamer stijgt. Bij waypoint 3.92.1 begint zelfs een langzame daling die we moeten ‘bezuren’ als we bij de ‘kruising’ rechtsaf gaan. Een heel pittige stijging tot het punt waar we weer gaan ‘slingeren’.

Daar waar we de LangeAfstandsWandeling GR 131 opgaan beginnen we te dalen (onderbroken door korte stijgingen). In 2011 hebben wij dit gedeelte ook gelopen. We hebben het idee dat sindsdien geen onderhoud is gepleegd. Hier en daar zijn de houten palen – voor het overbruggen van hoogteverschillen – verrot en ‘verdwenen’ maar de ijzeren pinnen staan er nog wel. Voorzichtigheid is dan geboden!
Omdat de ‘daal’ afstand ongeveer de helft is van de ‘stijg’ afstand (12 km) wordt het nodige gevraagd van de knieën! Wandelstokken zijn dan onmisbaar zeker wanneer de ondergrond vochtig en/of nat is.

Maken nog even gebruik van de Pista de Mamio en gaan dan rechtsaf richting Aguamansa. Op tenminste twee plaatsen ligt een boom over het pad maar onze voorgangers hebben een alternatief ‘gemaakt’. Op ca. 1 km afstand van onze eindbestemming is de wandeling ‘rond’ en lopen voor de 2e keer, maar dan andersom, het eerste gedeelte van de wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF 21, waypoint BusAguamansaTF21
Lengte:
18 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
900 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees, niet bij/na regen en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
09/03/2020
Verbindingen:

Aguamansa (TF-21)
Bus: TF-21, waypoint BusAguamansaTF21, lijn 345, 346 en 348 (haltes 4252/4)
Auto: idem