3.10 Pinar Chío (TF-38) – El Portillo (TF-21)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Extreem en een hele dagtaak!
Het hele gebied van Parque Nacional del Teide wordt omsloten door ‘Corona Forestal’. In het algemeen komt deze naam overeen met de werkelijkheid.
Gezien onze ervaring adviseren wij vanaf El Portillo te lopen.
Ons vertrekpunt is waypoint TF-38 Cascajo geweest.

De eerste 6 km gaan over de Pista Montaña Cascajo. Bij een ‘kruispunt’ met aanwijsborden gaan we rechtsaf richting El Portillo. Het 4×4 pad (we hebben een auto van het park gezien) is goed te belopen en draagt de naam Camino de los Vegueros (tot waypoint KP5 ElPortillo) Het uitzicht op de kustlijn is meestal daar waar we aan het eind van een barranco naar de andere kant gaan. Ook het uitzicht op de Teide is alleen bij de ‘open’ stukken. Het maken van foto’s van de Teide was niet goed mogelijk omdat de zon net boven de Teide uitkwam.

De eerste 25 km geven betrekkelijk weinig hoogteverschil maar onze benen beginnen wel de kilometers te voelen ondanks het feit dat de route behoorlijk door de bomen beschut is tot aan de brandtoren Torre de Incendios de San Juan de la Rambla. Vanaf de toren is goed zichtbaar hoe bosrijk Tenerife is! (er is geen verbodsbord naar boven te gaan!). Echter vanaf dit punt wordt de wandeling bijzonder zwaar omdat we dan boven de boomgrens komen en daarmee ook in de volle zon en de klim naar El Portillo begint.

De laatste 8-10 kilometer maakt de wandeling extreem in combinatie met de lengte. Alleen voor zéér geoefende wandelaars geschikt! Langs de route hebben we een aantal waypoints geplaatst op punten waar paden samenkomen. Wij mogen terugzien op een zeer enerverende wandeling en hebben daarmee de 1e verbinding gelegd met de oostelijke kant van het eiland.
In de jaren na onze wandeling op 6 februari 2010 hebben we de gehele de route in rondwandelingen ‘verwerkt’.
De ‘oorspronkelijke’ track is helaas niet bewaard gebleven omdat in 2010 de track in een (hand) gps – bij het opslaan – nog gemaximaliseerd werd tot 500 punten. Met 500 punten is de wandeling korter dan in werkelijkheid.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-38, waypoint Mta Cascajo
Lengte:
32.9 km
Tijdsduur:
9 uur
Hoogteverschil:
600 meter dalen en 900 meter stijgen
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Wandeling geschikt met twee auto’s vanwege gebrek aan openbare verbindingen.
Voor de zeer geoefende wandelaar!! Vertrek uiterlijk ca. 08.00 uur (vanaf El Portillo, advies)!

Gewandeld:
06/02/2010
Verbindingen:

Pista Montaña Cascajo (TF-38)
Bus: geen verbinding
Auto: TF-38, waypoint Mta Cascajo
El Portillo (TF-21)
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas en Puerto de la Cruz bij kruising TF-21 en TF-24, waypoint BusELPortillo (geen optie)
Auto: TF-21 bij bezoekerscentrum El Portillo, waypoint ElPortillo OF waypoint BusElPortillo