3.08 Parador – Las Lajas

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Parador de Cañadas is een vertrekpunt van veel wandelingen. Bij tijdige aankomst is er meer dan voldoende parkeerruimte (waypoint ErmitaPN). Het eerste stuk van de wandeling kent vrij weinig hoogteverschil maar dan begint de klim naar de kam. Is één van de mooiste wandelingen op Tenerife. Maar vrijwel alle wandelingen vallen in de categorie mooi, mooier en mooist!

Sendero 31 is ‘gerestaureerd’ en heel gemakkelijk te volgen. Wel is de klim behoorlijk inspannend. Eenmaal op de kam hadden we (vooraf) het idee: vrijwel horizontaal en dan kunnen we goed opschieten. Maar deze verwachting wordt niet bewaarheid. Ondanks het betrekkelijk geringe hoogteverschil komt klimmen en klauteren meerdere malen voor. De route is echter wel goed afgebakend met wandelstenen, stippen en de bordjes sendero 31. Helaas zijn we dat bordje ‘kwijtgeraakt’ en zijn we niet in de directe nabijheid van Las Lajas uitgekomen. Vanaf het punt waar nu aangekomen zijn is het nog ca. 1.3 kilometer langs de weg (TF 21) lopen. Dat stuk hebben we ‘gesmokkeld’ door een lift te nemen.

Bij het waypoint El Sombrero is het ook mogelijk een auto te parkeren en vanaf dat punt met de 2e auto naar de Parador te gaan. Wij vinden deze wandeling uniek. Het zicht op de Teide, de Caldera, Guajara (2.712 meter), Vallei de Ucanca, Llano de las Mesas, Sombrero de Chasna etc. is – bij helder weer – indrukwekkend en schitterend. Ook de eilanden Gran Canaria en La Palma waren goed te zien. Op het moment dat je op de bergkam loopt kun je niet begrijpen dat je aantal uren daarvoor op de weg, die heel diep ligt, naar de Parador hebt gereden.

Het eerste stuk is een behoorlijke klim en dan blijft het pad op de rotskam Ucanca vrij lang op ongeveer dezelfde hoogte, zo’n 2400 meter. Op een vrij vlak stuk op deze bergkam hebben we – naar onze mening – vulkanische bommen gezien. Hoe groot deze bommen kunnen zijn is op de foto te zien! Wanneer we de bergkam verlaten zetten we langzaam de daling in. Dit pad is goed te lopen maar op sommige punten is de ondergrond minder vast. Bij regenachtig weer niet ongevaarlijk. De Sombrera de Chasna loopt als het ware mee tijdens een groot deel van onze wandeling. In ieder geval is het een behoorlijk grote hoed. Op veel stukken is het pad slecht begaanbaar. Daarom hebben wij langer over deze wandeling gedaan dan vooraf was ingepland. Daarom: Als de route met twee auto’s gedaan wordt is het raadzaam uiterlijk 10.00 uur te vertrekken vanaf de Parador.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21 bij Parador, waypoint ErmitaPN
Lengte:
10.3 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
350 meter stijgen en 450 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Het kan behoorlijk koud én winderig zijn.

Gewandeld:
17/12/2009
Verbindingen:

TF-21 Parador
Bus: TF-21, eenmaal per dag heen en terug vanaf Playa de las Americas (lijn 342) en Puerto de la Cruz (lijn 348)
Auto: TF-21 bij Parador, waypoint ErmitaPN

TF-21 Las Lajas
Bus: TF-21 bij Las Lajas (eenmaal per dag heen en terug, lijn 342 vanaf Playa de las America’s, haltes 7680 en 7681)
Auto: TF-21 bij Las Lajas OF waypoint El Sombrero