3.02 Montaña Blanca – El Teide RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

De wandeling naar de top van de Pico del Teide is, óók voor geoefende wandelaars, een extreme en uitdagende wandeling. De uiterste top is alleen te beklimmen met een vergunning. Deze vergunning kan via internet geregeld worden. Vertrek op tijd want je doet er ruim 5 uur over om onderaan de top, ‘La Rambleta’ op 3.555 meter hoogte te komen. De top van de Teide is 3.718 meter.
De wandeling starten we bij de parkeerplaats ‘Montaña Blanca’ langs de TF-21 op 2.364 meter hoogte. De wandeling begint heel rustig op een breed pad en slingert langzaam naar boven. Er zijn kleine paadjes aanwezig die de route afsnijden, maar het is niet (meer) toegestaan van het hoofdpad af te wijken. Na ca. 4 kilometer zijn we op 2.680 meter hoogte en komen we de ‘Huevos del Teide’ tegen. Dit zijn grote ronde rotsblokken die de eieren van de Teide worden genoemd. Een informatiepaneel is aanwezig (ook op andere plaatsen zijn deze ‘eieren’). Het landschap wordt gekenmerkt door geel lavagruis. Na 5 kilometer zijn we op 2.740 meter hoogte en begint de echte klim richting de Teide.

Het pad gaat vrij steil in een zigzag route omhoog. Het uitzicht over het eiland wordt steeds weidser en de Montaňa Blanca is van bovenaf te zien. Na weer 540 meter te hebben gestegen komt de Refugio de Altavista in beeld. Dit gebouw dat op 3.260 meter hoogte staat is voor noodgevallen gebouwd, maar je kunt ook een overnachting (vooraf, TIJDIG (!) via internet!) reserveren. Nádeel is dat – bij tijdige reservering – de wandeling naar o.a. de top verboden is wegens weersomstandigheden. Geen uitzondering in het winterseizoen!
Het is aan te raden hier rust te nemen. Tijd nemen om aan de hoogte te wennen en het is ook beter voor hart- en bloedvaten! Achter de Refugio de Altavista vervolgt de klim zich over donker gestold lava. Eindelijk komt de lichte top van de Teide in beeld en naderen we de Rambleta. De Rambleta is een aangelegd pad met stenen. Naar dit punt loopt ook een kabelbaan en plotseling zien we overal mensen die met de kabelbaan omhoog zijn gekomen. Wel sneller maar zonder enige inspanning. Dit is het hoogste punt dat je zonder vergunning mag bewandelen.

De toegang naar de top wordt bewaakt door parkwachters die de vergunningen en paspoorten controleren. Om deze unieke plek te behouden mogen er slechts 15 personen tegelijk naar de top en je kunt er ongeveer een kwartier blijven. De laatste klim naar boven is erg zwaar. Boven op de top is een krater en er hangt een zwavellucht. Hier en daar zijn ook punten waar de warmte ‘uit’ de grond komt. De handen er wel vanaf houden want het is heel heet! Vanaf hier heb je, bij helder weer, fantastisch uitzicht op alle eilanden van de Canarische archipel en bevind je je op de hoogste berg van Spanje!
Je kunt terug via het zelfde pad, maar je kunt ook met de kabelbaan naar beneden en vervolgens met pad S-39 terug naar de Montaña Blanca wandelen. Ligt heel fraai in het landschap. Vanaf de lift is het dan nog 4.4 km.

De route kan ook van bovenaf begonnen worden, waarmee de inspanning en de tijdsduur aanmerkelijk wordt verminderd. Maar het dalen vergt ook veel van benen en knieën en is niet altijd gemakkelijker dan stijgen. Sommigen beweren zelfs dat stijgen minder inspanning kost dan dalen maar dat kunnen we – uit onze ervaring – (nog steeds) niet na spreken! Vanaf Montaña Blanca is het dan, via de S-39, nog ca. 4.4 km naar de lift.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, Montaňa Blanca, waypoint MontanaBlanca
Lengte:
14.3 km
Tijdsduur:
Ca. 8 uur inclusief pad naar Montana Blanca S-39
Hoogteverschil:
1550 meter
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

1. Vergunning voor het beklimmen van de top tijdig regelen.
2. Overnachten in Refugio de Altavista bij het nemen van de bus of wanneer het te zwaar is de wandeling in één keer te doen. Ook vooraf regelen.
3. Lift naar boven: kan ook via internet.
4. Ga niet van de paden af en neem niets mee uit het gebied, er is strenge controle in het Nationaal Park.
5. Neem voldoende water mee (!).

Lengte: ca. 10 km tot aan de top en terug tot aan de lift; 4.4 km vanaf lift tot aan Montaña Blanca, via S-39. Kabelbaan ca. 2.3 km.

Gewandeld:
16/07/2007
Verbindingen:

Montaña Blanca (TF-21)
Bus: Vanaf Costa Adeje en Puerto de la Cruz. Niet mogelijk om binnen de bustijden heen en weer te lopen. Ook als de lift naar beneden genomen wordt is de kans erg groot dat de bus al weg is.
Auto: parkeren bij parkeerplaats (op tijd; voor 08.30 uur!; [te] weinig parkeerplaatsen), waypoint MontanaBlanca
Bij geen parkeerplaats bij Montaña Blanca: (ca. 500 meter extra totaal)
Tabonal Negro (TF-21)
Bus: zie Montaña Blanca.
Auto: waypoint Taboral Negro
Teleférico del Teide (TF-21)
Bus: Teleférico del Teide vanuit Costa Adeje en Puerto de la Cruz. (gezien het tijdstip van aankomst van de bus – ca. 11 uur – kan er een lange wachttijd zijn). O.i. niet mogelijk binnen de bustijden.
Auto: parkeren bij lift, waypoint Teleférico (op tijd). 09.00 uur vertrekt de eerste lift en dan bent u niet alleen! Bij een online boeking ‘voorrang’.