3.01 Mirador de Chío – Pico Viejo (h/t)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

De wandeling naar de Pico Viejo is een zware wandeling, maar is méér dan de moeite waard. De wandeling start bij de parkeerplaats Mirador de Chio (Narices del Teide), waypoint MiradorChio, aan de TF-38, met informatiepaneel en uitzicht op de Pico Viejo. Het is route nr. 9 van het Parque Nacional en wordt aangegeven. De wandeling loopt in eerste instantie parallel aan de TF-38 en baant zich door lavastenen. Langzamerhand buigt het pad verder van de weg af en lopen we door een gebied met dennenbomen.

Na ongeveer 1.5 kilometer naderen we de boomgrens en bevinden we ons op 2100 meter hoogte. Vanaf hier wordt de wandeling iets steiler en wordt het beeld bepaald door bremstruiken met dikke bladeren die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zoals kou en warmte. Het pad is duidelijk aangegeven en loopt tussen twee kleine bergkammen door. Eenmaal op de bergkam verandert het landschap in een soort maanlandschap met lavagruis. Een smal pad leidt ons verder en er volgt een schitterend uitzicht over de zuidwestzijde van het eiland, richting het bergmassief van Masca.

Het pad vervolgt zich in een zigzag patroon richting de Pico Viejo die als een majestueuze berg steeds dichterbij lijkt te komen. We passeren een kleine krater, een brede lavastroom loopt vanaf de berg richting de krater. We zijn nu op ruim 2500 meter hoogte en hebben nu 4 kilometer afgelegd. Vanaf hier begint de klim pas echt. Het is een pad met rotsen, losliggende lavarotsblokken en glijdend gruis. Het pad gaat stijl omhoog. Na een steile klim komt eindelijk de top in beeld. De gehele zuidzijde van het eiland is vanaf hier te zien.

Na ruim 7 kilometer zijn we bij de Pico Viejo, die uit een grote krater bestaat. Vanaf de Pico Viejo is ook een schitterend uitzicht op de Pico del Teide.
De wandeling terug gaat via hetzelfde pad terug. Het uitzicht is nu weer heel anders!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-38, Mirador de Chío/Narices del Teide, waypoint MiradorChio
Lengte:
14.4 km
Tijdsduur:
6-7 uur
Hoogteverschil:
ca. 1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Op tijd vertrekken en voldoende drinkwater; bij “slecht” weer niet lopen.

Gewandeld:
16/03/2012
Verbindingen:

TF-38 Mirador de Chío (Narices del Teide)
Bus: geen
Auto: TF-38, waypoint MiradorChio/Narices del Teide.