2.45 Puerto de Erjos – San Juan Del Reparo (TF-82)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer afwisselend en (middel)zwaar. Qua stijging (ca. 350 meter totaal) is de wandeling middelzwaar maar vanwege lengte en ‘kwaliteit’ van het pad ná La Montañetea is rangschikking onder zwaar goed verdedigbaar. Andersom is de wandeling ‘zeer zwaar’: Meer dan 900 meter stijgen!

Vertrekpunt Puerto de Erjos bij restaurant Fleytas. Voldoende parkeerplaats mét bushalte. We krijgen het direct voor de kiezen als we via een ‘betonde’ weg omlaag én omhoog moeten. Geen gemakkelijk stuk. Steken bij Los Partidos de TF-373 over en volgen opnieuw een (betonde) weg tot aan Hotel Rural. Gaat dan over in ‘onverhard’. Aan het eind van de Pista Del Pina Lora ‘kiezen’ we niet voor het pad maar voor de ‘weg’ en komen bij waypoint PR TF-43.2 waar we een ‘abonnement’ hebben op het maken van een verkeerde keuze! Moeten de Pista Canal de Vergara gaan volgen en krijgen adembenemende uitzichten.  Hebben waypoint 2.45 geen toegestaan pad geplaatst. In het verleden liep hier een duidelijk pad (is nu ‘weg’; hebben wij ooit gelopen) maar het is niet meer toegestaan van de paden af te wijken.

We gaan de Area Recreativa Arenas Negras voorbij en gaan (grotendeels) de bewegwijzerde route lopen naar San Juan Del Reparo. Tot aan La Montañeta is het een prima pad. Lopen nu door het ‘bos’. Bij La Montañeta steken we de TF-373 voor de 2e keer over en vervolgen de bewegwijzerde route. In het begin hebben we een bordje gemist maar met de GPS is het gemakkelijk weer op de route te komen. Hebben het idee dat het pad niet zo frequent gelopen wordt. Bramen en ‘prik’ brem beginnen de kop op te steken. Ook is het pad op een flink aantal punten lastig begaanbaar. Voor de wandeling is een buis onder de TF-1/5 aangelegd. Trap af en daarna weer op. Nog even en dan komen we op asfalt. Met name het laatste stuk is een zeer straffe daling. Inspannend!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82-TF 373 kruising, waypoint BusFleytas
Lengte:
15.5 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
350 meter stijgen; ruim 900 meter dalen
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
12/12/2019
Verbindingen:

Fleytas (Puerto de Erjos)
Bus: Restaurant Fleytas aan kruising TF-82 en TF-373, waypoint BusFleytas, haltes 4670/4695 (Puerto Erjos), lijnen 460/392.
Auto: idem
San Juan del Reparo TF-82
Bus: TF-82, Centro Cultural, lijnen 325 en 460, haltes 4651/4714
Auto: TF-82, Tegenover de kerk, waypoint San Juan del Reparo