2.38 Puerto Santiago RW1 (TF-47-TF454)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Extreem met fantastische uitzichten. Extreem vanwege afstand, hoogteverschil, lastige paden en vervelende punten.
Vertrekpunt is in de nabijheid van het kruispunt TF-47 en de TF-454. Daar is parkeerplaats bij het politiebureau en de brandweer en een bushalte. Het 1e gedeelte is bewegwijzerd maar wij gaan redelijk snel van de route af door linksaf te gaan (niet zo heel duidelijk) en gaan dan een Tubería volgen. Redelijk om te doen. Als we de Tubería verlaten beginnen we te stijgen. Het pad is niet gemakkelijk te lopen. Bovendien liggen er andere ‘gemaakte’ paden. Wij hebben – zoveel als mogelijk – het OSM-pad gevolgd. Niet altijd eenvoudig! Hebben nog een uitstapje gemaakt naar het uitzichtpunt waar de rotsen en de haven van Los Gigantes goed te zien zijn. De grote steenhoop die in 2010 het uitzichtpunt ‘sierde’ is blijkbaar verdwenen!

Het eerste gedeelte na ons uitstapje naar het uitzichtpunt is nog redelijk maar rondom waypoint LastigPunt 2.38 hebben we behoorlijk getobd. Het pad loopt dood bij een rotspunt maar even vóór het rotspunt ligt/is een pad dat ca. 1.5 meter onder ons ligt. En juist daar heeft de erosie toegeslagen! Eenmaal op het pad zien we blauwe stippen. Mogelijk dat van beneden naar boven de route gemakkelijker te volgen is.
Bij rotspunten is dit ons vaker overkomen. ‘Iedereen’ loopt door en je mist dan het pad dat veelal langs/onder de rotspunt langs gaat. Zéker als je van boven naar beneden gaat.
Op meerdere punten hebben we (kort) verkeerd (?) gelopen. Soms zelfs met wandelstenen gemarkeerd maar het verschil met het OSM-pad vonden wij te groot worden!

Komen daarna op een bewegwijzerde route maar wijken daarvan af door linksaf te gaan. Een duidelijk ‘gemaakt’ wandelpad dat over een vrij vlak terrein gaat. Komt uit een smal pad. Ook niet gemakkelijk te lopen. Hebben dit pad 2x andersom gelopen en geen problemen gehad maar nu is het extra opletten. Ook hier ‘lijkt’ het pad op een aantal punten door te lopen maar dat is schijn, zo hebben wij helaas vastgesteld. Het door ons gelopen tracé is (nu) juist en komt overeen met de OSM-kaart. Een afwijking in dit gebied komt voor maar moet binnen de perken blijven.

Het pad gaat over in een breder pad en even later komen we weer op een bewegwijzerde route die wij houden tot aan het eindpunt. Maar ook dit pad is niet gemakkelijk om te lopen. Er zijn wel gemakkelijke stukken bij maar dan begint het weer! Bij El Molledo komen we op de hoofdroute Santiago del Teide – Puerto Santiago (PR TF 65). Niet altijd even gemakkelijk maar in vergelijking met wat we gehad een verademing.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Kruispunt TF-47 en TF-454, politiebureau/brandweer, waypoint politieTF47
Lengte:
15.2 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
Ruim 900 meter (totaal)
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Voor geoefende wandelaar, niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken ‘vereist’.

Gewandeld:
01/04/2019
Verbindingen:

Puerto Santiago (TF47-TF-454)
Bus: kruispunt TF-47 en TF-454, haltes 7591/2 (Los Gigantes), lijnen 325, 461/2
Auto: idem, waypoint politieTF47