2.34 El Molledo (TF-82) – Barranco Seco h/t

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer fraai met een aantal stevige hindernissen. De wandeling begint bij de bushalte aan de TF-82. Parkeren van de auto is mogelijk in de nabijheid van de kerk in El Molledo, aan de Calle La Calzada op ca. 200 meter afstand van de bushalte. Eerst ruim 900 meter dalen, daarna weer (terug) stijgen. Daarom extreem!

Het eerste gedeelte van de route gaat via de bewegwijzerde wandeling PR TF-65.3. Bij het richtingbordje El Molledo (richting Camino Real) gaan we ‘rechtdoor’. Geen gemakkelijk pad!
Langzamerhand beginnen we te dalen richting Galería de la Junquera. Het laatste deel is een pittige daling (en daarom op de terugweg een stevige stijging).
Op de OSM vermeld als ‘Barranco Seco’ maar op de officiële topografische kaart Barranco Mancha de Los Díaz. Vanaf dat punt wordt het volgen van het pad lastiger. Soms in de barranco (moeilijk om te lopen; wandelstenen geplaatst) en dan weer op het pad. Bovendien behoorlijk geërodeerd.
Even voorbij waypoint KP Tuberia gaan we rechtsaf een pad naar beneden. Dit stuk – tot aan het strand – is het meest lastige stuk van de wandeling. In, uit en door de barranco. Soms zijn er wandelstenen in de barranco geplaatst terwijl er een pad naast de barranco loopt.
Heel goed opletten én kijken!
Bij waypoint 2.34 staaldraad moet je zéker geen hoogtevrees hebben. Ook stapzekerheid is een vereiste. Als deze eigenschappen gemist worden: terugkeren!
De barranco is zeer indrukwekkend! Dat maakt veel goed maar op zo’n punt is het raadzaam het verstand te laten spreken.

Bij het strand/Playa de Barranco Seco liggen heel veel losse stenen over een afstand van ca.4-500 meter. Twee waypoints geplaatst omdat het ons voornemen was een rondwandeling te maken.
Bijna 10 jaar geleden gelopen zónder problemen maar nu zijn we volledig vastgelopen én teruggekeerd. In de barranco, onder ons, waren wandelstenen geplaatst maar het hoogteverschil was zodanig groot én de wanden zo steil dat we niet verantwoord vonden verder te gaan. Daarmee vervalt de beschreven wandeling 13 uit het boek ‘Teno Teneriffa, Wanderungen Miguel Pérez Carballo.
Maar wat nog belangrijker is dat het pad – aan het eind bij de TF-436 – (illegaal?) volledig is afgesloten door de (vermeende?) eigenaar. Geldt óók het bekende Guerguespad (wandeling 5.24)
Op de track is te zien dat de terug wandeling – met name het gedeelte tot aan waypoint KP Tuberia – niet volledig parallel loopt. Dit illustreert hoe lastig en moeilijk het pad is.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Molledo, bij bushalte of de kerk, waypoint BusElMolledoTF82 of El Molledo
Lengte:
13.9 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees (zie opmerking in tekst over passage over staaldraad), niet bij regen, wandelstokken en stapzekerheid.

Gewandeld:
26/03/2018
Verbindingen:

El Molledo TF-82
Bus: waypoint BusElMolledoTF82, lijnen 325, 460, 461 en 462, haltes 4688/4677.
Auto: TF-82 “afslag” El Molledo, in nabijheid waypoint El Molledo.