2.23 Tamaimo RW2

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer fraai maar zwaar! Belangrijk: zie opmerkingen
We hebben door twee tunnels gelopen: goede zaklantaarn (voor elke wandelaar) en goede ‘hoofd’ bescherming zijn noodzakelijk. Op sommige plekken is het geboden enigszins gebukt te lopen. Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-454 in Tamaimo. We lopen richting kerk en gaan het bordje ‘Cruz de Misioneros’ voorbij en sluiten op een ander punt aan op de route PR TF 65 (Santiago del Teide – Puerto de Santiago). Gaan langs een geitenfarm en komen dan bij de ingang van de eerste Galería. Lengte ca. 1.2 km.

Het grootste gedeelte van de Galería is voorzien van smalspoor. Aan het einde is de doorgang wat lager. Goed opletten. Als we de tunnel uitkomen moet even de tijd genomen worden voor de GPS: Hij moet zich (opnieuw) oriënteren. Een duidelijk pad is niet te onderscheiden. Er staan groene stippen richting de barranco. Wij hebben deze niet genomen (te stijl en teveel geërodeerd, zo vonden wij). Wel ca. 15 meter naar beneden en dan linksaf. Niet gemakkelijk, maar we komen dan op een ‘beter’ pad. Na ca. 150 meter zien we een pad aan de linkerkant dat schuin naar boven gaat, d.i. het pad wat vanaf El Molledo komt (route 5.05 El Molledo rondwandeling).

We lopen nu langs de Barranco Seco. Prachtig! Wel is het pad – in vergelijking met ca. 5 jaar geleden – er niet beter op geworden. Meer erosie en meer struiken. We steken een paar keer de Barranco over en blijven genieten van de omgeving. Bij de ingang van tweede tunnel (naar de kust) zien we in de verte de uitgang. Geen smalspoor maar een open waterleiding. Iets lager dan de eerste tunnel. Wel een betere ondergrond! Bij de uitgang slaat de GPS op hol. Aan en uitgezet maar evenals bij de Masca kloof grote moeite met plaatsbepaling. Ook hier zijn groene stippen aangebracht. Het lijkt moeilijk (is het ook) maar met enige inspanning komen we weer op een iets normaler wandelpad. O.i. minder goed herkenbaar en beloopbaar dan vijf jaar geleden. Wandelstenen en groene stippen wijzen ons de weg. Het uitzicht op de oceaan en de steile rotsen is nog hetzelfde: adembenemend.

We komen uit op de Calle Tabaiba en nemen de kortste weg richting de bewegwijzerde route PR TF-65 richting Santiago del Teide. Even voor het kruispunt van de TF-454 en TF-47 gaan we linksaf de route op naar Tamaimo (hier is óók een bushalte van de lijnen 325 en 462) Is van oudsher de Camino Real. Goed te lopen en nu zie je de Teno van een geheel andere zijde: verveelt nooit! We passeren de ingang van de eerste tunnel en hebben dan de route rondgemaakt!
Nog even en dan zijn we weer in Tamaimo.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-454, waypoint BusTamaimoTF454
Lengte:
13.1 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
720 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, (harde) wind, stapzekerheid en geen hoogtevrees.

In 2023 melding ontvangen dat de tunnel vanaf waypoint Galeria 2.23 afgesloten was met een stalen deur. Oók aan de andere kant. ECHTER de afsluiting is aan beide kanten deskundig ‘gesloopt’. Doorgang blijft (gelukkig) mogelijk.
Als de wandeling eerst naar waypoint Galeria 2.23 gaat én de doorgang is (weer) gesloten: alternatief 2.23.2. Ca. 3.5 km extra en meer hoogteverschil van ca. 300 meter. Classificatie: zeer zwaar.
Vanaf Los Gigantes alternatief 2.23.1. Extra ca. 1.5 km. Meer hoogteverschil ca. 300 meter. Classificatie zeer zwaar. Ingang van de tunnel is niet gemakkelijk te vinden.

Gewandeld:
14/03/2014
Verbindingen:

Tamaimo
Bus: TF-454, halte (La Calzada) 7600 en 7583, lijnen 325 en 461/462
Auto: TF-454, waypoint BusTamaimoTF454