2.21 Santiago del Teide – Arguayo (SL-TF 60)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

We vertrekken vanaf Parque Recreativa/kerk aan de TF-82. Aan het eind van het plein bij de kerk staan info borden van PR-TF 43.3 en van SL-TF 60. Een deel van de SL 60 loopt parallel met de PR-TF 43.3 die naar de Chineyro gaat (route 2.11 Chineyro – Santiago del Teide). Mooie wandeling. Eind januari/begin februari prachtige amandelbloemen en in maart mooie La Palma-Sonchus (zeer grote paardenbloemachtige!). In het begin van de route staan heel veel amandelbomen. Allengs gaat het landschap over in meer vulkanisch gebied. Reden is de laatste uitbarsting van 18 november 1909 die negen dagen duurde. Bij El Calvária is een gedenkmonument geplaatst. Het omliggende landschap (Masca en Teide-gebied) is indrukwekkend.

Het weer is, is onze ervaring, erg wisselend. Zo schijnt de zon onbarmhartig en zo zijn er dikke wolken met een spat regen. Ook kan het door de wind heel erg ‘fris’ zijn. Een jack is dan geen luxe. In het gebied zijn veel camino’s en sendero’s. Een aantal hebben we reeds in kaart gebracht. De wandeling is geen zware wandeling maar door de ondergrond van een groot gedeelte van de paden (losse stenen) hebben wij de classificatie ‘middelzwaar’ aan de wandeling gegeven.

De afdaling naar Arguayo is vrij scherp. Ook hier komen de amandelbomen weer tevoorschijn. In de verte zien we het kerkje van Arguayo. Als we beneden zijn zien we op twee plaatsen een (verlaten) Galería. De rails ligt er nog als herkenning. In Arguayo zelf passeren we nog een wijnpersbak. Maar dan zijn we heel dicht bij ons eindpunt het Museum El Centro Alferero de Arguayo. Als het open is: een bezoek waard.
Als we de wandeling rondmaken kunnen we gebruik maken van 2.01 (Arguayo – Santiago del Teide 4.7 km).

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82 bij Parque Recreativa/kerk), waypoint SantdelTeide
Lengte:
9.5 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
Bijna 350 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
10/02/2014
Verbindingen:

Santiago del Teide
Bus: TF-82, haltes 4673/4692, lijnen 325, 355, 460 en 462 (Parque Recreativa/kerk), waypoint SantdelTeide
Auto: TF-82, idem (Parque Recreativa/kerk)

Arguayo
Bus: Museum Centro Alfarero, haltes 7575/7605, lijn 462, waypoint BusArguayo.
Auto: Nabijheid museum, waypoint BusArguayo