1.72 Las Fuentes RW3 (Tejina de Isora)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

 

Prachtige maar (zeer) zware wandeling over grotendeels lastige paden.
Normaliter de classificatie zwaar maar de paden maken het extra zwaar. Wij hadden bedekt weer. Bij volop zon is het zéker zeer zwaar. Stapzekerheid en wandelstokken zijn een vereiste!
Jaren geleden zijn wij deze wandeling gestart in El Jaral en ‘vastgelopen’ bij de Barranco del Pozo, in de nabijheid van de Galería Saltadero de Aguila. Altijd het plan gehad vanaf de andere kant een poging te wagen. Vandaag was het zover!
Zijn nu vertrokken aan de voet van de Tegina. Vanaf waypoint 1.72 parkeren tot aan waypoint Las Fuentes is beperkte parkeerruimte. De wandeling is ‘ontleend’ aan Wikiloc maar op de tracé‘s kun je helaas niet altijd vertrouwen. Vertrouwen is goed; controle is beter!

Zijn heel kort op de Camino de las Fuentes en zien dan links een duidelijk pad (niet vermeld op enige digitale kaart). Eenmaal op het pad heb je de neiging door te lopen (hebben wij gedaan) maar we ‘moeten’, vrijwel direct, rechts aanhouden (waypoint 1.74.3 begin pad). Omhoog en dan zien we een duidelijk (oud) pad vóór ons. Ligt heel fraai in het landschap maar ook dicht bij de barranco.

Over het tracé bestaat geen onduidelijkheid. Maar het pad is op een aantal plaatsen moeilijk/lastig lopen. Dát vraagt extra inspanning. Vanaf het hoogste punt gaan we daarna bijna 600 meter dalen tot aan El Jaral. Is het laagste punt in de wandeling. Ook vanaf deze plaats kan vertrokken worden.
Hebben wij niet gedaan omdat we niet zeker wisten dat vanaf de andere kant een doorgang was. En om dan terug te keren naar El Jaral vonden wij te zwaar.

Het hoogteverschil tussen El Jaral en Las Fuentes is niet zo groot ware het niet dat we eerst in de Barranco Del Pozo moeten afdalen. Dit betekent een extra stijging. Met name de afsnijders (confom de bewegwijzering) vonden wij heel zwaar. Aan het eind weer een barranco maar we zijn op minder dan een kilometer afstand van onze eindbestemming. Het klimmen nemen we voor lief!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Las Fuentes, waypoint Las Fuentes
Lengte:
10.7 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
730 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Zwaarte: zie tekst.
Niet bij regen; stapzekerheid, geen hoogtevrees en wandelstokken vereist.

Gewandeld:
06/03/2024
Verbindingen:

Las Fuentes (Tejina de Isora)
Bus: geen
Auto: Camino Las Fuentes, tussen waypoints 1.72 parkeren en  Las Fuentes
El Jaral (vanaf TF-82)
Bus: geen
Auto: afslag El Jaral, parkeren bij waypoint El Jaral aan Calle Las Escuelas