1.56 Vera de Erques RW3 (TF-465)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de TF-465 bij de bushalte en kerk (waypoint BusVeraErques). Kiezen ervoor tégen de wijzers van de klok te gaan lopen. Eerst een kleine Barranco en daarna de majestueuze Barranco de Erques. Zeer zware wandeling vanwege afstand, hoogteverschil, lastige/moeilijke oversteek voor de 2e keer van de Barranco de Erques en een – in het begin – sterk geërodeerde Camino El Cedro – Las Fuentes als we de oversteek hebben gehad.

Nadat we uit de Barranco de Erques zijn ‘geklommen’ komen we even later op een pad dat parallel loopt met de Barranco Del Agua. Niet overal even duidelijk maar wandelstenen en de gps wijzen ons uitstekend de weg. Lopen in een zeer fraai landschap! Bij waypoint 1.56 loopt het pad door maar wandelstenen geven een ‘afwijking’. Wij hebben zowel deze afwijking gevolgd (de 1e keer) als het pad (2e keer). In beide gevallen komen we op een duidelijk pad dat de Barranco del Agua oversteekt. De gpx-file bevat het gekozen pad van de 2e keer.
Bij een T-kruising gaan we linksaf en lopen parallel met een open waterleiding.

Daar waar het pad ophoudt begint een onverharde weg die ons naar het beginpunt leidt van de Camino El Cedro – Las Fuentes (op Wikiloc geplaatst door de gemeente Guía de Isora). Een goed pad maar daar waar we voor de 2e keer de Barranco de Erques moeten oversteken staan wandelstenen maar een duidelijk pad ontbreekt. O.i. een gevolg van sterke erosie. Zijn nog even langs de Barranco door blijven lopen maar het pad is dichtgegroeid en we kunnen de Galería niet bereiken. Er is daar ook een waterval maar deze had geen water!
Eenmaal in de Barranco kostte het ons de nodige moeite het pad aan de overkant te traceren. De track van de gemeente geeft een ander tracé [= o.i. juister] aan dan de OSM-kaart. Maar struiken, stenen etc. benemen grotendeels het ‘zicht’. Geplaatste wandelstenen en de GPS hebben ons het mogelijk gemaakt het pad te vinden. Maar als het is ‘gevonden’ blijkt dat erosie heeft toegeslagen. Ook liggen er verbrande bomen over het pad. Met de nodige voorzichtigheid vinden we het desondanks verantwoord het pad te blijven volgen en niet terug te keren wat – gezien de afstand van ca. 8 km terug – ook inspannend is!

Na de Barranco de Erques moeten we nog 7 Barranco’s oversteken. In vergelijk met de 1e een peulenschil. Inmiddels is het prachtige ‘uitzicht’-weer veranderd in laaghangende bewolking. Van de omgeving kan niet meer genoten worden. Eenmaal op de Camino de Pino Redondo (ook een Camino die door de gemeente Guía de Isora op Wikiloc is geplaatst) en waar we gaan dalen komt het zicht langzamerhand grotendeels weer terug. Is geen gemakkelijke Camino. Ook hier is stapzekerheid een belangrijke eigenschap. Als we zicht krijgen op het dorp Vera de Erques is het einde van de zeer inspannende maar zeer mooie wandeling in zicht.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-465 bij waypoint BusVeraErques
Lengte:
13.5 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
860 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid; wandelstokken aanbevolen en grote mate van geoefendheid.

Gewandeld:
08/03/2019
Verbindingen:

Vera de Erques
Bus: TF-465 bij waypoint BusVeraErques (lijn 490, halte 8061). Vertrekt vanuit Guía de Isora, 4x per dag en niet op zon- en feestdagen.
Auto: idem