1.52 Tejina de Isora RW4

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zwaar, fraai, afwisselend én inspannend!
Vertrekken vanaf de bushalte aan de TF-82 waar voldoende parkeergelegenheid voor de auto is. Eerste gedeelte door het dorp (via asfalt) en komen dan op de Camino Las Fuentes. Voor een aantal jaren terug ‘onverhard’ en lastig te berijden met de auto. Is nu ‘betond’ én uitstekend te lopen én te rijden met de auto. Uitzichten zijn mooi!

Maken een uitstapje naar de Montaña de Tejina. Is nog een stevige klim tot aan de Ermita San Pedro (en straffe daling). Genieten van de uitzichten aan beide kanten van de berg (bij helder weer; de berg zit regelmatig in de wolken). Gaan dan aan de ‘andere’ zijde van de berg een pad af. Over het tracé bestaat geen twijfel maar voorzichtigheid is geboden en stapzekerheid is belangrijk. Ook het hebben van hoogtevrees is geen goede eigenschap bij deze afdaling. Is een heel fraai stuk!

Als we bij de Barranco de Guaría komen in het pad weg! In het begin hebben we langs de buis gelopen en ‘gezocht’ naar een afdaling naar de Barranco. Bij waypoint LastigPunt Barranco de Guaria is het mogelijk, met enig kunst- en vliegwerk, de barranco te bereiken. We hebben het op meer punten uitgeprobeerd maar deze ‘afgang’ heeft onze voorkeur. Wel moet rekening gehouden met het feit dat de GPS ‘op hol’ slaat en méér afstand aangeeft dan in werkelijkheid. Kortom geen juiste plaatsbepaling!. Wij hebben de track grotendeels opgeschoond. Het doel blijft de barranco!

In de barranco kunnen we genieten van het bergmassief aan beide kanten!
Echter in de barranco is het ook niet gemakkelijk. Bij een flink aantal punten is het hoogteverschil dusdanig dat wandelstokken je in de weg zitten. Naar beneden ‘gooien’ en vervolgens langzaam langs (gladde) stenen om het verschil te overbruggen. Wij hebben het idee dat het extreme weer van de afgelopen jaren de bedding heeft verlaagd en dat daarom de hoogteverschillen zijn toegenomen. Voorbeeld is de ‘opgang’ naar Tejina als we uit de barranco gaan. Voorheen liep het pad uit op de barranco en nu is er een hoogteverschil van ca. 1 meter.
Het gedeelte van de wandeling vanaf Las Fuentes tot aan we weer uit de barranco gaan maakt deel uit van de Camino Acojeja – Las Fuentes. Is destijds door de gemeente Guía de Isora op Wikiloc geplaatst met de opmerking dat het niet onderhouden is.
Eenmaal uit de barranco zijn we niet ver van onze eindbestemming. Ook geen gemakkelijk pad en in het begin een stevige klim. Opnieuw fraai uitzicht.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82 bij bushalte (waypoint BusTF82Tejina); schuin tegenover Cooperativa
Lengte:
10.6 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
650 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
19/02/2019
Verbindingen:

Tejina de Isora
Bus: TF-82, lijnen 417 en 460, haltes 7498/7471, waypoint BusTF82Tejina, bij Cooperativa
Auto: idem