1.44 Boca Tauce – Guía de Isora (PR TF-70)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Schande! O.a. op de website van de gemeente Guía de Isora staat deze wandeling vermeld. Maar heeft feitelijk niet veel langer dan één jaar gefunctioneerd. Al meer dan 6 jaar afgesloten en herstelwerkzaamheden laten op zich wachten. Naar alle waarschijnlijkheid een EU ‘subsidie’ project. Afsluiten is dan de weg van de minste weerstand! Bij het begin én einde van de route is geen informatie over de ‘afsluiting’ vermeld.

Schitterende maar zeer zware route. Zeer zwaar door afstand, ondergrond en hindernissen. Vrijwel over de gehele lengte een ‘lastig’ pad: 500 meter stijgen en 1935 meter dalen. Geen slappe knieën! Op een aantal punten liggen bomen én stenen op het pad. Met inachtneming van voorzichtigheid is passage mogelijk. Maar stapzekerheid en lenigheid zijn dan goede eigenschappen. Ook lijkt het pad – op een aantal punten – smaller te worden omdat het weinig gebruikt wordt.

Vertrekken vanaf de kruising Boca Tauce (08.15) en lopen – via de weg – naar Juan Evora Ethnographic Museum. Parkeerplaats aanwezig maar formeel open na 09.00 uur. Het eerste gedeelte van de route loopt parallel met route 18 (Chavao) en 35 (Boca de Chavao).
Het landschap is direct adembenemend (bij helder weer!). Het 1e aanwijsbord van de PR TF-70 geeft aan dat we rechtsaf moeten maar de bewegwijzering loopt ook door (= Camino de la Fuentes; vanwege andere bewegwijzerde route?; mogelijk PR TF-69, subnummer?).
Meerdere uitzichtpunten maar de route wijkt heel even af naar Mirador Alto de Tafosaya. Bij waypoint KP1 Boca Tauce is een aantal gebouwen van Corono Forestal de Tagara. Er wacht ons nu weer een heel stevige klim met allerlei obstakels etc. Een aantal jaren geleden heeft het weer hier redelijk huisgehouden. Ook is duidelijk te zien dat er brand geweest is. Wegwijzerpalen zijn verbrand en niet vervangen! Dat is niet het ergste maar het pad is behoorlijk verfomfaaid!

Bij waypoint PF70 Weg (in 2011 al geplaatst!) zijn er wandelstenen geplaatst en is de oversteek van de barranco geen bijzondere opgave meer. Wij zijn dan ruim over de helft maar nog steeds op een hoogte van ca. 1700 meter. Langzamerhand verandert het landschap. Blijft mooi maar minder spectaculair. Zijn blijkbaar iets te veel verwend!
Tot aan Chirche moeten we nu nog ca. 800 meter zakken. Is niet gemakkelijk over het ‘ongemakkelijke’ pad. Als we Chirche passeren zijn we nog op ruim 2 km. afstand van onze eindbestemming Guía de Isora. Gaan een parkeerplaats (vrijwel aan het einde van de PR TF-70) voorbij (waypoint Calle El Lebrillo) en passeren de fraaie basiliek en zijn dan bijna bij het busstation.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21, Boca Tauce, waypoint BusBoTauce
Lengte:
18.8 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
500 meter stijgen en 1935 meter dalen
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, wandelstokken en stapzekerheid.

Gewandeld:
08/01/2018
Verbindingen:

Boca Tauce
Bus: TF-21, lijn 342 (éénmaal per dag Playa de Las Americas/Costa Adeje), waypoint BusBoTauce, haltes 7682/7683 (contant betalen!). O.i. niet aan te raden.
Auto: idem (uitsluitend mogelijk met 2 auto’s)

Guía de Isora
Bus: TF-82, busstation, waypoint BusGuiaIsora
Auto: TF-82, waypoint GuiaIsora TF82, cementerio (uitsluitend mogelijk met 2 auto’s)