1.41 El Jaral RW5

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de T-kruising Calle Santiago Apóstel en Las Escuelas in El Jaral. Niet per bus bereikbaar. Extreme maar zeer mooie wandeling (als het helder weer is!). We gaan de Calle Las Escuelas af en komen dan op de Camino Las Fuentes – El Jaral (informatiebord bij begin van de Camino).

Aan de rechterzijde ligt de (diepe) Barranco del Pozo. Kán bij hoogtevrees onaangenaam zijn. Steken deze Barranco over. Op dat punt is ook een (afgesloten) ingang van een Galería. Daarna is het nog een pittige klim tot aan Las Fuentes waar veel ‘landbouw’ (op micro schaal) beoefend wordt. Daarna begint de échte klim tot ruim 1800 meter. Eerste gedeelte gaat via een ‘onverharde’ weg met een aantal afsnijders. Op het punt waar we de onverharde weg verlaten staat een witte pijl. Vanaf dat punt tot bijna aan het hoogste punt staan witte stippen en wandelstenen.

Over een totale lengte van 300 meter ‘rondom’ waypoint Lastig Punt 1.41 zijn de witte stippen, wandelstenen én de gps ‘onze’ gids. Goed te doen wanneer de tijd wordt genomen.

Omdat er vrijwel geen zicht was hebben we op de bergkam geen last van hoogtevrees gehad. Maar als het zicht helder is kán dit wél het geval zijn. We passeren de bewegwijzerde route PR TF-70 (Boca de Tauce – Guía de Isora) en komen daarna uit op de bewegwijzerde route PR TF-70.1 (El Jaral – Boca de Tauce). Het begin van deze route wordt blijkbaar weinig gelopen. Het pad is op een aantal punten bijna dichtgegroeid. Goed opletten! Stapzekerheid (losse stenen) is vereist.

Vanaf waypoint KP1 Bo(ca)Tauce is het een ‘vervelend’ pad dat veel inspanning en oplettendheid vraagt. Bijna tot onze eindbestemming. Kort ‘onderbroken’ door een 4×4 weg. We hebben het grootste gedeelte in de wolken en een kleiner deel bóven de wolken gelopen ondanks de goede weersvoorspelling. Voor de uitzichten was dit bijzonder jammer maar voor het wandelen ‘aangenaam’.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Jaral, Calle Santiago Apóstel/Las Escuelas, waypoint El Jaral
Lengte:
13.2 km
Tijdsduur:
8 uur
Hoogteverschil:
Ruim 1000 meter
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees, stapzeker, niet bij regen en goede conditie

Gewandeld:
01/04/2016
Verbindingen:

El Jaral
Bus: geen
Auto: TF 82, richting El Jaral, parkeren bij waypoint El Jaral aan Calle Las Escuelas